Szeretek újabb ízekkel, receptekkel és egyszerű hozzávalókkal kísérletezni. Mivel a szufléformák lehetőséget adnak kisebb adagok elkészítéséhez, ezért egyre többször ezt használom a tepsi helyett. Többnyire sós szuflét szoktam készíteni:
http://fincsa-nindzsa.blog.hu/2013/07/12/sonkas_szufle
http://fincsa-nindzsa.blog.hu/2013/07/03/zoldborsoszufle
http://fincsa-nindzsa.blog.hu/2013/02/21/burgonyapuding
http://fincsa-nindzsa.blog.hu/2012/12/23/libamaj_brulee_hazi_afonyas_briossal
Azonban most édesekkel foglalatoskodtam reggel, amiből egész jó dolgok sültek ki a végére, nagyon rövid előkészület után.
Hozzávalók: (kb. 6 szufléformához)
15dkg kristálycukor
3 tojás
16dkg liszt
1 citrom leve
2 citrom héja
2dl tej
csipetnyi só
vaj (a formák kivajazásához)
Első lépésként melegítsük elő a sütőnket 180fokra, légkeveréses üzemmódban.
Először a tojásfehérjét a sóval és 2 ek. kristálycukorral verjük kemény habbá. A tojássárgáját a cukorral keverjük simára, amíg a cukor teljesen el nem olvad.
Apránként adjuk hozzá a tejet, a lisztet, majd a citrom levét is. Én egy picit elsokalltam a citromlevet, mert 1,5 nagy citrom levét öntöttem a tésztához, de úgy gondolom, a kóstolás után, hogy elegendő egy citrom leve is. Két szép és egészséges citromot mossunk meg, reszeljük le a héját és azt is keverjük a tésztához. Általában egy csomó citromot szoktam venni, lereszelem, cukrozom és a hűtőben tárolva bármikor fel tudom használni a tészták, túrókrémek ízesítésére.
Ha a lisztet és a tejet is jól összedolgoztuk a tojással, akkor óvatosan, nagy mozdulatokkal keverjük hozzá a tojáshabot is.
Amíg a sütő melegszik, egy tepsit engedjünk fel félig vízzel, a szufléformákat vajazzuk ki alaposan majd egyenletesen osszuk el a formákban a tésztát.
Múltkor olvastam valahol, és szoktam is tapasztalni, hogy szegény szuflécskák annyira megemelkednek, hogy kifolynak a formából és ahogy visszagyengülnek, összeesnek és egy katasztrófa sújtotta övezettel válnak hasonlóvá. Ezért gondoltam kipróbálom a trükköt. Alufóliából téptem le akkora darabokat, hogy körbe tudjam keríteni a formákat, ezzel egy bástyát képezve a feltornyosuló szufléknak. De ez természetesen elhagyható.
A szuflékat addig süssük, amíg aranybarnává válnak, ha megkocogtatjuk a tésztát picit remegős érzetet keltsen, de egyet kóstoljunk meg, mikor kiszedünk, hogy alaposan átsült-e.
A nagy melegben fagyival is fogyaszthatjuk. Kiváló párosítás.