Még sosem sütöttem kelt tésztát, buktát vagy csigát, ezért picit féltem tőle. Pedig már vagy 5-7 éve őrizgetem anyukám – feltehetőleg a nagyim bevált receptjét, akik tudják mitől döglik a légy. Jöttünk haza a bevásárlásból és azon ötleteltünk, mit is süssük a barátainkkal szervezett piknikre, mire feldobtam az ötletet, ha úgyis sütünk bagettet, meg van egy csomó lekvárunk is, akkor miért ne legyen bukta. Aztán még tovább gondoltunk: a srácoknak buktát csinálunk, ma meg magunknak csigákat. Csak egy kérése volt a férjemnek: legyen annyi belőle, hogy holnap is tudjon reggelizni belőle. Kérése számomra narancs. :)
Hozzávalók (kb. 2 30x30as tepsihez)
50dkg liszt
7,5dkg olvasztott vaj
2 tojás sárgája
2.5dkg élesztő
3-4dl tej
kristálycukor
olaj
mazsola
kakaós és fahéjas cukor
Csak és kizárólag friss élesztőt vagyok hajlandó használni, ugyanis a porélesztőt képtelen vagyok felfuttatni, amit csak a keltek esetében kell megtenni. Ezért maradtam a bevált módszernél.
2dl tejet meglangyítottam egy kevés cukorral, majd belemorzsoltam az élesztőt és lefedve, a meleg konyhában felfuttattam. Vigyázzunk arra, hogy a tej se túl meleg, se túl langyos ne legyen, mert akkor kezdhetjük előről. Ha a tej égeti az ujjunk végét, várjunk egy picit vele és utána használjuk csak fel.
A liszthez adjuk a tojást, és a felolvasztott vajat is. Ha az élesztő felfutott, akkor jöjjön az is. Dagasztógéppel dagasszuk meg. Hosszú-hosszú ideig, 3-as fokozaton keverjük egészen addig, amíg csodálatos selymes lesz a tésztánk.
Amennyiben úgy látjuk, hogy a tészta még túl kemény, akkor bátran adjunk hozzá tejet. Nekem kb. még 2 decit vett fel, hogy csodásan lágy legyen. Kóstoljuk meg a tésztát, ésd ha nem elég édes, akkor egy kevés porcukorral javítsunk rajta, mert a kristály már nem fog elolvadni.
A legvégén keverjünk bele ízlés szerint mazsolát. Szerintem egy 10 dekát beletoltam alsó hangon.
Ha a tészta összeállt, egy kelesztőtálba tegyük át, a sütőt izzítsük be, egy picit nyissuk le az ajtaját, amivel kiválóan fel lehet melegíteni a kis konyhát. Ablak, ajtó becsuk és a tésztának kiváló szaunát varázsoltunk pillanatok alatt. A férjem ezt még tovább gondolta: a sütő elé rakott egy széket, arra ment a kelesztőtál és fél óra alatt olyan csodálatosan megkelt a tészta, hogy még a nagymamám is, aki egy főző-sütőzseni, büszke lett volna.
Mivel lecseréltem a gyúródeszkát egy szilikon gyúrólapra, kis túlzással megváltozott az életem :)
A gyúrólapot egy picit olajozzuk be, meg a kezünket is, és gyúrjuk át a tésztát alaposan. Szedjük két részre, mert sokkal könnyebben boldogulunk vele. Elméletileg sodrófával kell nagyon vékonyra nyújtani, de nekem a tenyérrel való lapogatás sokkal jobban bejött, ha már úgyis tiszta olaj volt a kezem. Téglalap alakúra nyújtsunk, - amilyen nagyra csak engedi a tészta - hiszen fel kell tekernünk a csigákat.
Drága férjecském közben kikevert egy jó adag kakaós és fahéjas cukrot is, hiszen mindkét félét kellett sütnünk. Jó alaposan megszúrtam kakaóval / fahéjjal, ismét beolajoztam a praclim, és óvatosan és amilyen szorosan csak lehet – hogy sok-sok réteget kapjunk – felcsavartam az egészet. Végül a hengert kb. 2 ujjnyi vastagságúra felszeltem és egy sütőpapírral kibélelt tepsiben 1 centi távolságra elhelyeztem őket. Nem kell megkenni a tészta közét, hiszen mind a tészta alját és az ujjunkat is megkentük a használat közben, amitől kellően olajos lett a tészta.
A tésztát hagyjuk kb. fél órát állni, mielőtt betesszük a sütőbe, addig is kel egy keveset.
A sütőt melegítsük elő 175 fokra, és kb 30 perc alatt süssük aranybarnára.
Szerencsétlen kakaósok torzszülöttek lettek, mert nem húztam őket elég szorosra. Azonban jó hír! Szinte alig folyt ki a cukros cuccból és égett a sütőpapírra.
Miután megsült, a sütőpapírral együtt azonnal szedjük ki a tepsiből, és ha szabad kézzel nem megy, egy kés segítségével válasszuk szét a csigákat.
Mielőtt vadul befalnánk a fél tepsivel – mert ez ugyebár nem lehetetlen csoda – várjunk egy picit, mert a forró kelt tészta szuperül meg tudja ülni a gyomrunkat.
Drágám egyetlen kérdése az volt miután megnyalta mind a 10 ujját: Vaníliaöntet nem készült hozzá?