Fincsa-nindzsa

Gombával és bacon-nel töltött tortellini paradicsomszósszal

2013. szeptember 02. - fincsanindzsa

Egy gondom van a munkahelyi „menzával” azon kívül, hogy szinte sosem eszem ott. Mégpedig a tészták állaga. Ez egy tipikus hiba, hogy szinte mindenki olyan puhára főzi, hogy szinte elolvad az ember szájába. Ha már nem lesznek fogaim, roppant hálás leszek a szétfőtt tésztáért, de addig is maradok az al denténél.

Egy jó tortellinit már régen főztem, hiszen elég időigényes. Kb. 1-1,5 óra szükséges a tészta gyúrásától a töltelék elkészítéséig. Mielőtt valaki már az elején megijedne, a tészta összeállítása a legrövidebb epizód a történetben, mindössze 5 percet vesz igénybe. Általában linguine-t szoktam főzni valamilyen szósszal vagy mártással, vagy spenótos-ricottás gombócokat, de most a töltött tésztánál maradtam. Először csak gombával töltöttet akartam, de aztán rájöttem, hogy maradt még baconszalonna is, de akkor már jöhetne bele egy kis hagyma is…végül így lett belőle bacon-ös-gombás tortellini paradicsomszósszal.

Hozzávalók

Friss tészta:

A korábbi tésztarecept alaptészta 1.-es verziója alapján: 30dkg lisztből, 3 tojásból és 3 csipetnyi sóból.

http://fincsa-nindzsa.blog.hu/2012/07/06/alapteszta_friss_haziteszta

Töltelék:

30dkg gomba
6-8 szelet baconszalonna
2 gerezd fokhagyma
1 közepes vöröshagyma
só, bors

Paradicsomszósz:

2 konzerv paradicsompüré
1 fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
4dl víz
babérlevél
oregánó
bazsalikom
só, bors
(egy kevés cukor, ha savanyú lenne a paradicsom)
olaj

Kezdjük a tésztával mert egy kis időt állnia kell a hűtőben. Az elkészítését és a feldolgozását megtaláljátok egy korábbi blogbejegyzés alatt:

http://fincsa-nindzsa.blog.hu/2012/07/06/alapteszta_friss_haziteszta

Mivel itt töltött tésztával dolgozunk, néhány lépés a fináléban másképp fog történni.

Vágjunk is bele, mert ez a legidőigényesebb. A gombát tisztítsuk meg, egy késsel húzzuk le a „héját”, majd kockázzuk apróra. A vöröshagymát szintén pucoljuk meg és kockázzuk fel, ahogy ez a pucolást leszámítva nem lesz másképp a baconszalonnával sem. A fokhagymát csak szimplán zúzzuk össze.

1_168.jpg

Néhány kanál kókuszolajat hevítsünk fel egy serpenyőben, vagy wokban – de ha az étolajat szeretjük, akkor használjuk azt. A hagymákat pirítsuk üvegesre, dobjuk rá baconszalonnát is, végezetül pedig a gombát. Egészen addig pároljuk, amíg a gomba leve elfő. Sóval és szerecsendióval ízesítsük, majd hagyjuk kihűlni.

Közben vegyük el a tésztát és kezdjünk el vele dolgozni. Első lépésként tegyünk fel egy lábosba vizet forrni. Forrás közeli állapotban 2 nagy csipet sót szórjunk bele.

Mivel van egy frankó tésztagépem, ezért ez nagyban segít a kiváló tészták elkészítésében. Még a nagymamámtól kaptam évekkel ezelőtt egy karácsonyra és a kolléganőm akkori párja, - aki egy olasz séf - hozta ezt nekem még Olaszországból. 1-es fokozatra állítsuk a gépet, és két-háromszor nyújtsuk ki a tésztát. Én kettesével szoktam a fokozatokban felfele ugrálni, így tudok egyre vékonyabb és selymesebb tésztát készíteni. A tortellinihez aránylag vastag tésztára van szükség, ezért 6-os fokozaton fejezem be. Mivel elég hosszú lenne a tészta, az egész gombóccal dolgoznék, ezért a 30deka liszttel készült adagot 4 gombócra vágom szét mielőtt feldolgoznám. Ha esetleg nyújtás közben ragadna a tészta, egy kevés lisztet szórjunk rá.

2_119.jpg

Ha szép selymes tésztát kapunk, kb. 5x5 centis négyzeteket vágjunk belőle, és a közepére halmozzuk egy kevés tölteléket. Ezzel a töltelék és tészta mennyiséggel kb. 60 darab tortellinit tudunk készíteni.

3_79.jpg

4_59.jpg

Ha megtöltöttük a négyzeteket, készítsünk egy vízzel teli poharat magunk mellé, ugyanis mindig vizes ujjakkal kell, hogy dolgozzunk, hiszen a tésztát össze kell ragasztanunk. A négyzetből hajtsunk háromszöget és a széleit vizes ujjal nyomkodjuk alaposan össze, hogy ne jöjjön szét, amikor főzzük és levegő sem maradjon benne. A háromszög két sarkát fogjuk meg és tapasszuk össze. Úgy kellene, hogy kinézzenek, mint az öregasszonyok, akik baboskendőt viselnek.

5_24.jpg

A tésztákat két adagban szoktam kifőzni, mert egyszerre két gombócnyi tésztát dolgozok fel és töltök meg. Kb. 27-28 darab tortellinit főzök meg egyszerre, és az első darab vízbe pottyantásától kezdve 5 perc alatt megfőnek. Kb. 1 perc alatt vízbe kerül az összes tészta, és először azt hittem, 3 perc elegendő lesz neki, hogy al dente legyen, de 5 perc után kezdjük csak kiszedni őket. Nem baj, ha egy kevés főzővíz is kerül a tányérba.

7_11.jpg

6_19.jpg

Ezzel párhuzamosan készítsük el a paradicsomszószt is: A hagymát apróra kockázzuk, a fokhagymát zúzzuk össze és forró olajon pirítsuk üvegesre. Hozzáadjuk a paradicsompürét és a vizet, majd fűszerezzük (só, bors, bazsalikom, oregánó és 2 babérlevél). Negyed óra alatt közepes lángon készre főzzük.

8_3.jpg

Végül a tortellinire kanalazzuk paradicsomszószt és reszeljünk parmezánt is bőven. Meleg fogyasztva az igazi.

Azt még ki fogom próbálni, hogy akár nyersen, vagy megfőzve is le lehet-e fagyasztani, ezért ezzel a kiegészítéssel még vissza fogok térni.

9_2.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr895488142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása