Fincsa-nindzsa

Máglyarakás

2013. október 03. - fincsanindzsa

Egyetlen rossz dolog van a blogolásban. Ritkán lehet ugyanazt elkészíteni, mert mindig új dolgokkal kell előrukkolnom, és időközönként ez nagy fejtörést okoz számomra. Néha pedig szívesen ennék hetekig ugyanazt, de ezt ritkán tehetem meg. Ez ilyenkor a posztok mennyiségén is meglátszik ez a változatosságot mellőző étrend.. Tavaly sütött anyukám máglyarakást, szilvásat, ami istenire sikerült. Mivel nem volt otthon szilva, ezért a hagyományos almás verzióval kísérleteztem most. Ádáz vita folyt közöttünk a férjemmel, hogy a hagyományos kiflis verziót süssük meg, vagy a kalácsos verzió legyen a választás. Végül én nyertem, és kaláccsal csináltam meg. Férjem szerint nagyon rosszul sikerült, de várhatóan csak dacból született ez a vélemény, mert minden kóstoló szerint fantasztikus lett.

Hozzávalók

4 alma
1 citrom leve
1tk. fahéj
kb 30-35dkg-s fonott kalács
5dl tej
6ek. kristálycukor
4 tojás
1 csomag vanlíiáscukor vagy 1 vaníliarúd kikapart bele
8dkg vaj
10-15 dkg dió
15dkg baracklekvár

A tejet forraljuk fel 2 evőkanál kristálycukorral, a vaníliáscukorral vagy a vaníliarúd kikapart belével. Az almát pucoljuk meg, csumázzuk ki, majd vágjuk vékony szeletekre. Facsarjuk rá a citrom levét, , hogy ne barnuljon meg az alma, de úgy, hogy a magok ne kerüljenek bele. Egy serpenyőben 4 dkg vajon pároljuk meg az almát, és adjuk hozzá a fahéjat is.

1_185.jpg

2_135.jpg

A tojásokat válasszuk szét, a tojássárgáját 2 evőkanál kristálycukorral és a maradék vajjal verjük habosra.

A tojásos keveréket keverjük össze a langyos tejjel.

A kalácsot vágjuk hosszában 3 csíkra, majd 1 centi vastagságúra szeleteljük fel. Öntsük nyakon a tojásos-tejes keverékkel.

3_91.jpg

4_68.jpg

Egy kb. 30x20centis jénait vajazzunk ki, majd szórjuk meg zsemlemorzsával. Felezzük el a tejben áztatott kalácsot, és az egyik felét terítsük el a jénaiban. A fahéjas almát egyengessük el rajta, a diót vágjuk durvára és szórjuk az almára. Ezután halmozzuk rá a maradék kalácsot is. Kenjünk rá baracklekvárt, de csak annyit, hogy kb. 2 evőkanálnyi maradjon tartalékba.

5_29.jpg

6_23.jpg

170fokra előmelegített sütőben süssük kb. 30 percig.

A tojásfehérjéből és 2 evőkanálnyi kristálycukorból verjünk kemény habot. A maradék két evőkanálnyi lekvárt is keverjük hozzá a végén.

Ha a máglyarakás megsült, szedjük ki a sütőből, kanalazzuk a tetejére a tojáshabot, Mielőtt visszatesszük a sütőbe egy szilikonlapáttal paskoljuk meg a habot, hogy „kakastaréjos” legyen.

7_13.jpg

8_5.jpg

Rakjuk vissza további 15-20 percre, amíg a hab megsül a tetején.

Frissen fogyasszuk, ám vigyázzunk azzal, hogy forrón nem tesz jót, ha behabzsoljuk.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr15539140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása