Mint ahogy ezt már láthattátok is, imádom a lazacot és mindig próbálom feldobni valami új ízzel. Kezdek a kreativitásom végére érni, így szívesen veszek további ötleteket. Múltkor az álmomban sütöttem olívabogyósat, így gondoltam, próbáljuk ki. Az elmúlt pár évben a volt kolléganőm számos finomságot megszerettetett velem, pl. csípős, pezsgő, stb. és jelentem az olívabogyó is beállt a sorba :) Mivel továbbra is figyelek az étkezéseimre (legalábbis erőteljesen próbálom :)), ezért kis adagokat készítek, így adok meg mennyiségként.
Hozzávalók (2fő részére)
20-25dkg lazac
kb. 15 szem olívabogyó
só, bors
Mivel ezt serpenyőben nem lehet sütni - különben kipotyognának a szépen beillesztett bogyócskák, ezért kivételesen sütőben sütöttem a halat.
Így első lépésként 180 fokra melegítsük elő a sütőt.
A lazacot vágjuk két pofás szeletre, simítsuk végig, és ha szálkát találunk benne, egy csipesz segítségével távolítsuk el. Sózzuk és borsozzuk meg, de csak óvatosan, ugyanis az olívabogyó elég sós.
Kb. 1-1.5 centi távolságban, keresztben irdaljuk be a lazac húsát, az olívabogyókat vágjuk félbe, és óvatosan tömjük bele a vágásokba.
Nem használtam a hal alá olajat, csak "szárazon" dobtam be a sütőbe. Addig süssük, amíg a húsa szép fehérré válik, ehhez kb. 15-20 perc szükséges.
Tálaljuk salátával, vagy bulgurral köretként.