Ilyen még sosem csináltam, de mivel egyedül vagyok, ezért bármi lehetséges. A barátaimmal már jó időben összebeszéltem, hogy szeretném meglepni őket egy karácsonyi vacsorával, így a Karácsonyt megelőző hétvégén vendégül láttam őket. Így legalább ebből jó kis ihletet tudtok meríteni, ha szimpatikus számotokra is.
A menü, mint ahogy látni fogjátok fokhagymakrémleves cipóban, camembert sajt és mézes-fahéjas ananász vaníliafagyival, amit én főztem saját kezűleg.
Azonban a köret számomra mindig egy igazi mumust jelent, de egy fantasztikus ötletet sikerült lopnom az egyik éttermi látogatásunk során, így úgy gondoltam, ebből lesz majd a karácsonyi fogások némelyike.
Mivel kezdő boros vagyok, egyelőre még a fehér félédesig merészkedtem, azonban ehhez a fogáshoz nagyszerű választás volt – számomra – a Szőke Tamás borászatából származó Muscat Otonnel. (Borkedvelők, figyelem, borjavasolatokat szívesen veszek!)
Hozzávalók
1kiló burgonya
30-40dkg liszt
3 tojás
só
1-2ek. teavaj
zsemlemorzsa
A burgonyát héjában, sós vízben főzzük meg, majd még forrón a héját húzzuk le róla és törjük át krumplinyomóval. Hagyjuk teljesen kihűlni.
Sózzuk meg alaposan, adjunk hozzá néhány kanál puha teavajat, hogy gyengédebb legyen a tésztája, és forgassuk össze a tojással:
A tojást válasszuk szét, a sárgáját adjuk a liszthez, a fehérjét verjük kemény habbá.
Ha kicsit ragadós, akkor egy kevés lisztet dolgozzunk el benne alaposan.
Vizes kézzel sárgabaracknyi gombócokat gyúrjunk belőle, hempergessük zsemlemorzsában, majd 200-220 fokra előmelegített sütőben süssük aranybarnára.
Én azért ezt a lassabb megoldást választom, mert nem szeretem az étolajban sütött ételeket, de ha Ti ezt szeretitek, akkor forró olajban hirtelen süssétek ki.