A körettel mindig meg vagyok lőve, de gondoltam, hogy különleges lazacos ételek mellé, akkor miért ne kerülhetne az asztalra egy ismét különleges csemege? Annak ellenére, hogy nagyon hangzatos a neve, kevesebb egyszerűbb étel van, mint a szuflé. Ezért bátor kezdők is nyugodtan nekiveselkedhetnek.
Referenciaként: A legjobb barátnőmék meglátogattak minket január elején, és a 11 hónapos kisfia is jóízűen pusztította el.
Hozzávalók (6-8 formához)
30dkg zöldborsó (mirelit is jó)
6dkg vaj
2 ek. liszt
2dl tejszín
2 tojás
só
bors
A borsót vajon pároljuk meg, majd adjuk hozzá a lisztet. Én grahamet használtam, az kevésbé hizlal tán, de mindegy is igazából ekkora mennyiségnél. Utána öntsük hozzá a tejszínt, és keverjük össze. Botmixerrel pépesítsük a borsót, majd sóval és borssal ízesítsük kedvünk szerint. A tojást szedjük ketté, a sárgáját keverjük a masszához, míg a fehérjét verjük kemény habbá.
A habot széles, óvatos mozdulatokkal keverjük össze a masszával.
A szufléformákat vajazzuk ki és egy kevés zsemlemorzsát is szórjunk bele. Én kicsit elméreteztem a mennyiséget, legközelebb figyelnem kell rá, hogy tényleg csak egy keveset használjak.
Közben a sütőt melegítsük elő 180 fokra, és kivételesen ne állítsuk át légkeveréses fokozatra.
A szufléformákat kb. félig töltsük. Így ebből a mennyiségből 5 szuflé készül. A formákat helyezzük egy tepsibe, amelyet félig engedjünk fel vízzel és úgy tegyük bele az előmelegített sütőbe.
25-30 percig süssük, amíg a teteje egy picit megpirul. Ha elkészült és kiszedjük a sütőből, várjunk egy pár percet, hogy ne égesse meg a kezünket, és borítsuk ki, majd fordítsuk meg a felfújtat.
Nem is gondoltam volna, hogy ez ennyire finom lehet.