Gyerekkoromban, ha étterembe mentünk, mindig kétféle menüből választottam. Vagy sajttal és sonkával töltött szárnyast ettem, szigorúan tartármártással és burgonyakrokettel, vagy cigánypecsenyét. Az elmúlt 15 évben szerintem nem ettem cigánypecsenyét, de belopta magát a gondolataimban, és nem tudtam tőle megszabadulni.
Hozzávalók
6 szelet sertéstarja
olaj
só, bors
3-4 gerezd fokhagyma
hússzeleteként 1 centi zsírszalonna
Az olajat, a sót, a borsot és az összezúzott fokhagymát összekeverjük, majd ezzel a „páccal” bedörzsöljük a kiklopfolt hússzeleteket és kb. 2 órára a hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
Sütés előtt a szalonnát szeletenként 1 centire vágjuk, beirdaljuk, és kakastaréjt sütünk belőle. A visszamaradt olajban kisütjük a tarjaszeleteket.
Az egyetlen nehéz benne, hogy pontosan eltaláljuk a só mennyiségét, mert a szalonna is elég zsíros, a krumplipüré is, így ezzel bíbelődni kell egy picit.
Köretként rizst, steakburgonyát vagy krumplipürét ajánlunk hozzá.
Tálaláskor minden szelet húsra egy kakastaréj szalonna kerüljön.