Ez az egyik kedvenc sós karácsonyi sütim, amit minden évben ugyanolyan kötelező jelleggel meg kell sütni, mint a hókiflit vagy a bejglit.
Hozzávalók (kb 20 kekszhez)
30dkg liszt
15dkg teavaj
2ek. tejföl
só (ízlés szerint de legalább 1 tk.)
rozmaring (lehetőség szerint friss)
3ek. aszalt paradicsom
50-60g reszelt parmezán
1 tojás a kenéshez
A hideg vajat felkockázzuk, és a liszttel összemorzsoljuk. Hogy a tészta jól összeálljon, adjunk hozzá tejfölt is, sózzuk meg, szórjuk bele az apróra vágott rozmaring-levelet (ha nincs friss rozmaring, használhatjuk a bolti szárítottat is, de az nem lesz olyan zamatos).
Az aszalt paradicsomnál ne a szokásos sós ízűt kressünk, hanem kimérős aszalványosnál édes ízűt, mert ez adja meg az igazi pikantéziáját. Az aszalt paradicsomot is aprítsuk fel, a parmezánt reszeljük le, és dolgozzuk bele alaposan a tésztába.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra, a tésztából gyúrjunk egy hengert, majd tegyük be néhány órára a hűtőbe. Ha rapid megoldást szeretnétek, akkor azonnal is süthetitek.
Tényleg az a legegyszerűbb megoldás, ha a henger-formából kb. fél centi vastag szeleteket vágunk, „rusztikus köröket” formázunk belőle, a tetejét megkenjük tojással és kb 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.