Most nálam nem aktuális, :) de nagyon kedves tőlled! Onnan ugrott be, hogy barátommal pár éve esküvön voltunk és a torta után ehető virágos poharas deszert következett. Ez a süti is beleillet volna! Nagyon reprezentatív és a gyümölcsösségével üdítő egy kicsit nehezebb torta után!
@CasioGitti: ebben az esetben valami lenge ruhába kell érkezni, vagy lazább nadrággal, mert addig somfordálnék arra, amíg el nem fogy.
Ha aktuális lesz esküvőre, szívesen megsütöm :)
@laci_52: Nagyon köszi Laci! Látod, hogy tényleg látszik, hogy még sosem főztem lecsót? :) Minden tipp jól jön! Jövő héten így próbálom ki, annyira rákattantam. :)
Ha ilyen sok paradicsommal készítjük, biztosan nem kell rá vizet önteni, magától is eléggé lucskos lesz. Nálam az arányok mások: kicsit több a paprika, mint a paradicsom. Zsír helyett füstölt szalonna sütésével kezdem, a pörcöt kiveszem és tálaláskor a lecsó tetejére teszem.
Kihagytad a legfontosabb készítési szabályt: hidegen szabad összegyúrni, és csak rövid ideig. Ha túl sokáig gyömöszöljük, sűrű, kemény lesz a kész keksz. A keleti végeken ezt darált keksznek hívják. A kókuszos, és a vaníliás mellett készítenek még kakaósat is. De bármilyen száraz fűszerrel ízesíthető az alap-tészta.
@furbe: Hello-hello! Köszönöm a megjegyzésed!
Alapvetően úgy gondolom, vétek is két szósszal játszani, éppen ezért csak a hambrugerszószt kapja vastagon a buci. Imádja! és én is. :)
@motoroskonyhaja: ha van kedved, a szentháromsávot egészítsd ki őrölt korianderrel és római köménnyel, kockázz rá paradicsomot es ezt alaposan főzd meg quinoával. Isteni finom lesz, nem bánod meg.
Sajnos mindenkinek ki kell tapasztalnia mi az igazán jó számára, de ez is egy szépsége a főzésnek. Egy újabb ok a kísérletezésre. :)
Szép estét kívánok!
@fincsanindzsa: Közel sem vagyok az, de köszönöm a bókot ;) A friss gyömbér nagyon jól illik a hagyma-fokhagyma kombóhoz, kínában ezért is hívják szentháromságnak :) Amúgy tényleg nagyon finom -és jellegzetes - illata van ennek a három firss alapanyagnak.
Huh, ezt nem tudtam, hogy így reagálsz rá, sajnálom!
A kitekintőt tanácsnak szántam, semmi rossz szándék nem vezérelt (és ahogy írtam, ennek ellenére én is belefutottam kint többször is abba, hogy beszéd és evés közben lelkesen mutogatok a pálcikákkal... :)
@motoroskonyhaja: zseni! Amióta elolvastam a kommented, az orromban érzem a gyömbér illatát. Az hiányzott belőle!
Igen, jól írtál a felszívódásról, viszont én éppen fordítva reagálok rá és nagyon gyorsan megemésztem, majd hamar éhes leszek.
Köszönöm a kultúrális kitekintőt, utána fogok olvasni, mert érdekel.
@fincsanindzsa: Semmi gond, azért jelzem, mert ez nekem is újdonság volt anno, Japánban külön figyelnem kellett mind erre, mind arra is, hogy ne mutogassak vele, persze ettőll függetlenül párszor sikerült.... :)
Lehet én értettem fére, de a gyorsan felszívódó az pl. a jázmin rizs (jóval magasabb a glikémiás indexe, mint a basmatinak (basmati: 58, a legalacsonyabb a rizsek között, jázmin: 109, a legmagasabb a rizsek között), és ugye minél alacsonyabb a GI érték, annál lassabban szívódik fel. Ahogy a "nagykönyv" is írja: "Az alacsony glikémiás indexű ételek lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak és ezáltal hosszabb ideig tartó teltségérzést okoznak." Én ezért fogyasztok kizárólag basmatit. :)
A főzés után azért kell alaposan átmosni hideg vízzel (azaz lehűteni) a rizst, mert ha csak leszűrjük, akkor a hőtől még tovább fő, ezért fordul elő, hogy nagyon sok embernek szétfőtt, ragacsos állagú rizst tesznek az asztalára.
A recepthez: az alapgondolat nagyon jó, én is szeretem az ilyen típusú ételeket (naná :) A hagyma-fokhagyma kombó mellé én dobnék egy kis gyömbért (kínai szentháromság), abban sütném meg a garnélákat, de utána kivenném őket, hogy ne legyenek gumisak. A rizst alőbb leszűrném (ahogy írtam is, úgy 8 perc után), nem hűteném le (mert kell még fővés neki, és úgy keverném össze a tojásokkal, majd a végén a hagymás garnélával. A szójaszószról viszont nem írtál. KAlaten sötétet (az intenzívebbet) használják a főzéshez, a világosat pedig mártogatni, ízesíteni az ételt/falatkákat (plusz Japánban létezik egy fehér verzió is, amit gyozához használnak legtöbbször).
@motoroskonyhaja: hello-hello! Nos, a pálca illemtant tényleg nem néztem meg, csak arra figyeltem, hogy a fotónak mi áll jól! Köszönöm szépen.
Jázmint használtam, mert a basmati nekem nagyon gyorsan felszívódó (szénhidrátügyileg) és hamar megéhezem tőle, bár tény, a basmati gyorsabban elkészül.
A rizs csak pár percig főtt együtt a hozzávalókkal. Egy picit jobban meg is főtt, a tojás is képzett rajta egy “nyálkásabb” réteget, valamint nem lett elég éles a kép. Így készülhetett a kép, a valóságban nem túlfőtt rizsről.
Nem mostam le hideg vízzel. Javasolnád? Miért jobb úgy?
Mindig jókat írsz, úgyhogy kíváncsi vagyok!
Egy apró megjegyzés, ami nem a receptnek szól: sosem tesszük keresztbe a pálcikákat, mert az irgalmatlan illetlenség. Kb. olyan szinten sértő keleten, mintha mutogatnánk vele ;)
Kettő másik megjegyzés pedig a recepthez: : a rizs milyen fajta, hogy 20-25 percig kell főzni? Egy basmati simán megvan 10-12 perc alatt. Ha utána húshoz tesszük (pl. garnéla a receptedben, vagy tojás) akkor elég neki 8 perc is, hiszen utána is tovább fő a többi alkatrésszel. Főzés után rögtön hideg vízzel átmosod, hogy lehűljön, és ne főjön tovább? Ezt csak azért kérdezem, mert a képeken eléggé szétfőtt állagúnak látszik.
További jó főzést! ;)
Fincsa-nindzsa
Utolsó kommentek:
CasioGitti 2021.07.30. 17:23:22
Bejegyzés: Pisztáciás tarte - Imádom krém!
fincsanindzsa 2021.07.30. 09:48:37
Ha aktuális lesz esküvőre, szívesen megsütöm :)
Bejegyzés: Pisztáciás tarte - Imádom krém!
fincsanindzsa 2021.07.30. 09:46:40
Bejegyzés: Lecsó - Dobd össze vacsira!
CasioGitti 2021.07.30. 09:15:13
Bejegyzés: Pisztáciás tarte - Imádom krém!
szkepi 2021.07.30. 06:41:19
Bejegyzés: Lecsó - Dobd össze vacsira!
fincsanindzsa 2021.07.15. 17:30:57
Bejegyzés: Lecsó - Dobd össze vacsira!
laci_52 2021.07.15. 16:59:47
Bejegyzés: Lecsó - Dobd össze vacsira!
fincsanindzsa 2021.07.07. 16:42:35
Bejegyzés: Kókuszos húsdarálós
Kopasz Szuzukis 2021.07.07. 16:06:12
Bejegyzés: Kókuszos húsdarálós
gigabursch 2021.07.05. 21:01:30
Szupi hozzáállás!
Bejegyzés: Tu quieres a comer un taco, Pablo? avagy jöhet egy taco?
fincsanindzsa 2021.07.05. 17:12:04
Bejegyzés: Tu quieres a comer un taco, Pablo? avagy jöhet egy taco?
gigabursch 2021.07.05. 14:35:51
Úgy az igazi...
Szerintem.
Bejegyzés: Tu quieres a comer un taco, Pablo? avagy jöhet egy taco?
fincsanindzsa 2021.06.27. 08:07:41
Alapvetően úgy gondolom, vétek is két szósszal játszani, éppen ezért csak a hambrugerszószt kapja vastagon a buci. Imádja! és én is. :)
Bejegyzés: Az én csodaburgerem
furbe · http://matits.hu 2021.06.21. 11:31:18
Mondjuk a kétféle szószt kicsit soknak érzem a húspogiban, de vállalhatónak tűnik.
A rösztit viszont én is tuti kihagynám, mert nem szeretem...
Bejegyzés: Az én csodaburgerem
fincsanindzsa 2020.11.29. 00:37:16
Sajnos mindenkinek ki kell tapasztalnia mi az igazán jó számára, de ez is egy szépsége a főzésnek. Egy újabb ok a kísérletezésre. :)
Szép estét kívánok!
Bejegyzés: Tojásos rákos rizs
motoroskonyhaja 2020.11.28. 23:11:19
Huh, ezt nem tudtam, hogy így reagálsz rá, sajnálom!
A kitekintőt tanácsnak szántam, semmi rossz szándék nem vezérelt (és ahogy írtam, ennek ellenére én is belefutottam kint többször is abba, hogy beszéd és evés közben lelkesen mutogatok a pálcikákkal... :)
Bejegyzés: Tojásos rákos rizs
fincsanindzsa 2020.11.28. 22:39:52
Igen, jól írtál a felszívódásról, viszont én éppen fordítva reagálok rá és nagyon gyorsan megemésztem, majd hamar éhes leszek.
Köszönöm a kultúrális kitekintőt, utána fogok olvasni, mert érdekel.
Bejegyzés: Tojásos rákos rizs
motoroskonyhaja 2020.11.28. 21:52:30
Lehet én értettem fére, de a gyorsan felszívódó az pl. a jázmin rizs (jóval magasabb a glikémiás indexe, mint a basmatinak (basmati: 58, a legalacsonyabb a rizsek között, jázmin: 109, a legmagasabb a rizsek között), és ugye minél alacsonyabb a GI érték, annál lassabban szívódik fel. Ahogy a "nagykönyv" is írja: "Az alacsony glikémiás indexű ételek lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak és ezáltal hosszabb ideig tartó teltségérzést okoznak." Én ezért fogyasztok kizárólag basmatit. :)
A főzés után azért kell alaposan átmosni hideg vízzel (azaz lehűteni) a rizst, mert ha csak leszűrjük, akkor a hőtől még tovább fő, ezért fordul elő, hogy nagyon sok embernek szétfőtt, ragacsos állagú rizst tesznek az asztalára.
A recepthez: az alapgondolat nagyon jó, én is szeretem az ilyen típusú ételeket (naná :) A hagyma-fokhagyma kombó mellé én dobnék egy kis gyömbért (kínai szentháromság), abban sütném meg a garnélákat, de utána kivenném őket, hogy ne legyenek gumisak. A rizst alőbb leszűrném (ahogy írtam is, úgy 8 perc után), nem hűteném le (mert kell még fővés neki, és úgy keverném össze a tojásokkal, majd a végén a hagymás garnélával. A szójaszószról viszont nem írtál. KAlaten sötétet (az intenzívebbet) használják a főzéshez, a világosat pedig mártogatni, ízesíteni az ételt/falatkákat (plusz Japánban létezik egy fehér verzió is, amit gyozához használnak legtöbbször).
Bejegyzés: Tojásos rákos rizs
fincsanindzsa 2020.11.28. 21:35:25
Jázmint használtam, mert a basmati nekem nagyon gyorsan felszívódó (szénhidrátügyileg) és hamar megéhezem tőle, bár tény, a basmati gyorsabban elkészül.
A rizs csak pár percig főtt együtt a hozzávalókkal. Egy picit jobban meg is főtt, a tojás is képzett rajta egy “nyálkásabb” réteget, valamint nem lett elég éles a kép. Így készülhetett a kép, a valóságban nem túlfőtt rizsről.
Nem mostam le hideg vízzel. Javasolnád? Miért jobb úgy?
Mindig jókat írsz, úgyhogy kíváncsi vagyok!
Bejegyzés: Tojásos rákos rizs
motoroskonyhaja 2020.11.28. 21:18:03
Kettő másik megjegyzés pedig a recepthez: : a rizs milyen fajta, hogy 20-25 percig kell főzni? Egy basmati simán megvan 10-12 perc alatt. Ha utána húshoz tesszük (pl. garnéla a receptedben, vagy tojás) akkor elég neki 8 perc is, hiszen utána is tovább fő a többi alkatrésszel. Főzés után rögtön hideg vízzel átmosod, hogy lehűljön, és ne főjön tovább? Ezt csak azért kérdezem, mert a képeken eléggé szétfőtt állagúnak látszik.
További jó főzést! ;)
Bejegyzés: Tojásos rákos rizs