Fincsa-nindzsa

Pörkölt (nokedlivel)

2013. május 16. - fincsanindzsa

Mostanában nem sokszor került hús a terítékre a blogon, így pótlom a hiányosságot. Nokedli készítésben nem vagyok egy nagy sztár, de a pörkölt az igencsak jól szokott sikerülni. Íme s recept.

Hozzávalók

1.5kg marhalábszár
3 paradicsom
2 ek. házi paradicsompüré

bors
babérlevél
2 gerezd fokhagyma
2 közepes méretű vöröshagyma
őrölt paprika
víz
vörösbor
olaj

A húst mossuk meg és kockázzuk fel kb. 1.5-2 centi nagyságúra. Ha zsírosabb részeket találunk, akkor azt távolítsuk el, mielőtt felaprítjuk. A paradicsomot kockázzuk fel apróra. A hagymákat is pucoljuk meg, a fokhagymát zúzzuk össze, a vöröshagymát apróra kockázzuk, majd pirítsuk meg egy kevés olajon. Keverjük meg időnként, nehogy leégjen a fokhagyma, ugyanis akkor kesernyés íze lesz. Ha a hagyma üvegesre pirult, adjunk hozzá 2 teáskanálnyi őrölt édes paprikát és keverjük jól össze. Szinte azonnal mehet bele a felkockázott hús is, amit nagy lángon fehérre pirítunk folyamatos kevergetés mellett.

A paradicsomot forgassuk össze a hússal, majd öntsük fel vízzel. Középlángra vegyük a fokozatot. Kezdjük el ízesíteni a pörkölt alapját. Jöhet 2 csipetnyi só, bors, 5-6 babérlevél, és a kedvencem, anyukám paradicsompüréje, ami kifejezetten pörkölthöz készült. Ennek a receptjét a hétvégén elkérem tőle és posztolom.

Figyeljünk arra, hogy végig legyen alatta elegendő mennyiségű víz. Én annyi vízzel szoktam felönteni, hogy éppenhogy ne lepje el a húst. Ha a víz elfő róla, gondoskodjunk az utánpótlásról. A végén, amikor már majdnem kész, öntsünk hozzá egy kevés bort. Bevallom őszintén, nálam egy egész üveg el szokott fogyni, nem azért mert iszogatom, hanem mert az egészet beletöltöm, ugyanis nem szeretem igazán a vörösbort. De ha szeretitek, akkor néhány deci menjen a pörköltbe, a többi meg főzés közben úgyis elkopik. Abból kifolyólag, hogy én túl sok bort teszek bele, ezért az utolsó harmadban a víz helyett borral és vízzel öntöm fel a húst, és így jóval sűrűbb szószt kapok. Természetesen, ha úgy érezzük, hogy az ízhatás nem megfelelő, akkor még lehet sót, borsot, esetleg fokhagymát egészben is beledobni az utolsó 10 percben. Ugyanis az utolsó szakaszban éri el a szinte végleges ízét, így felesleges menet közben sózni.

Ha elkészült, nokedlivel és tejfölös ubisalival az igazi :)

http://fincsa-nindzsa.blog.hu/2012/08/16/nokedli_200

 1_87.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr354715064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása