Horváth Rozi f@sza csaj, de nem használ elég porcukrot. Tanácstalan voltam mi is lehet a legjobb stíriai metélt recept, mert még sosem készítettem, ezért gondoltam felcsapom Horváth Rozit, mert eddig még sosem csalódtam benne. Jó kis sütit rittyentettem össze, azonban a cukornál belenyúltam a receptbe, hogy tökéletes legyen. Legalábbis számomra ez volt a jó ízhatás.
Hozzávalók
Tésztához:
50dkg túró
20dkg liszt
1 tojás
1ek tejföl
1púpos ek. porcukor
csipetnyi só
Habhoz:
3 tojás
3-4.ek porcukor
1 citrom reszelt héja
3dl tejföl
5-10dkg mazsola
4dkg vaj
Úgy az igazi, ha magunk készítjük a tésztát, méghozzá az alábbiak szerint: A túrót villával törjük össze, majd szórjuk rá a lisztet, üssük rá a tojást, kanalazzuk rá a tejfölt és a porcukrot is, valamint csippentsünk egy pötty sót is hozzá. Dolgozzuk jól össze.
Tegyünk fel egy lábosban vizet forrni, majd adjunk hozzá sót és egy kevés olajat is. A sütőt melegítsük elő 175 fokra.
Ezek után állítsuk össze a habot: a tojásokat válasszuk szét, a sárgáját a szobahőmérskéletű vajjal és porcukorral keverjük habosra. Adjuk hozzá a tejfölt, valamint reszeljük hozzá a citrom héját.
A tojásfehérjét egy késhegynyi porcukorral verjünk kemény habbá, majd óvatosan keverjük hozzá a sárgájából készült keverékhez. Ha szeretjük a mazsolát, akkor erről se feledkezzünk meg, keverjük hozzá jó sokat miután megmostuk.
Sodorjunk ujjnyi vastag nudlikat a tésztából, vágjuk kb. 3-5 centis darabokra, majd a lobogó sós vízben főzzük meg. Ha a tészta lebeg a víz tetején, szűrjük le.
Alaposan csöpögtessük le, majd keverjük össze a tojásból készült „habbal”.
Egy jénait vajazzunk ki és szórjuk meg zsemlemorzsával. Óvatosan kanalazzuk bele a stíriait, figyeljünk arra, hogy a mazsola ne egy helyre összpontosuljon és süssük aranybarnára, kb 30-40 perc alatt.