Fincsa-nindzsa

Áfonyás palacsinta

2014. január 12. - fincsanindzsa

Egy kiváló szakácskönyvet sikerült megkaparintanom, és alig vártam, hogy nekiállhassak belőle sütni-főzni, mert nagyon egyszerű, ám isteni fogások vannak benne. Tegnap délután végignéztem a könyvet, milyen ínyencségeket fogok belőle megsütni, és „sajnos” arra a következtetésre jutottam, hogy szinte az összeset el fogom készíteni. A könyv maga Neil Perry Jól enni, jól lenni.

Ezt a receptet már többször kipróbáltuk, és eddig az volt a legnagyobb szívfájdalmunk, hogy nem volt itthon juharszirup. A férjem most nincs itthon, de az év első hetét együtt tudtunk tölteni, és volt olyan kedves, hogy egy kisebb fajta csomagot vásárolt nekem össze olyan édességekből és főzéshez használható cuccokból, amit itthon nem lehet, drágána vagy csak korlátozottan lehet megvásárolni. Így végre kaptam két üveg juharszirupot is :) Szóval ezzel a legfinomabb az áfonyás palacsinta.

Hozzávalók (kb. 7-8 darabhoz)

kb. 150-200g áfonya / fekete ribizli (lehet fagyasztott vagy friss is)
15dkg liszt
3ek. kristálycukor
2tk. sütőpor
1tk. szódabikarbóna
½ tk. só
½ tk. fahéj
2 tojás
375ml tej
125g ricotta sajt
12dkg sózatlan vaj

Először a tojást verjük habosra, addig a szárazanyagot keverjük össze: a lisztet, a cukrot, a sütőport, szódabikarbónát, sót és a fahéjat.

A vajat olvasszuk fel. A tejet és a ricottasajtot – nem ricottát (!), és nem is túrót – keverjük össze a tojással, majd adjuk hozzá a vajnak a kétharmadát is. Végül a lisztes keveréket is.

A vaj maradékát 1/3-át pedig arra használjuk, hogy a forró serpenyőbe minden egyes palacsinta előtt egy-egy kanál vajat csepegtessünk. Ha 10-es fokozatú a tűzhelyünk, akkor 7-es fokozaton süssük.

1_72.JPG

Egy merőkanálnyi tésztát oszlassunk el a serpenyőben – 18 vagy 20 centi átmérőjű, mert ebben sokkal könnyebb megfordítani, mintha nagyobb lenne a tészta – majd szórjunk bele 10-15 szem ribizlit/áfonyát, az ízlésünknek megfelelően.

2_53.JPG

Mindkét oldalát 2-3 percig süssük aranybarnára, majd fogyasztás előtt öntsük le a szirupok valamelyikével. Mivel a tésztája nem elég édes, ezért szükséges egy édesebb sziruppal nyakon önteni. Erre kiváló a juharszirup, a Monin bármely szirupja vagy a házi levendulaszirup is, melynek a receptjét megtaláljátok a blogon. A gyümölcs miatt kellően fanyar és ezt az édes íz nagyon jól kompenzálja.

 3_34.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr55318814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása