Az első agymenésem az almalekvár volt. Most kicsit bosszús vagyok, mert a nagy innováció közepette kipróbáltam ezt a fura zselésítőszert. Legközelebb inkább főzöm tovább a lekvárt, mert nekem ez a dzsemes megoldás annyira nem jön be. Vagy kisebb adagot kell hozzáadni. Ettől függetlenül istenire sikeredett, kétféle ízesítéssel is csináltam, ezért mindkét receptet külön-külön rakom fel. Az alap az teljesen megegyezik, de maga a főzési metódus különbözik.
Hozzávalók
1kiló hámozott savanyú alma (én a Granny Smith-t szeretem)
2 citrom leve
3dl víz
15dkg + 7-10dkg cukor (utóízesítésként) – én barnát használtam
3 ág menta
2 lime felszeletelve + 1 lime leve
fél zacskó Haas zselésítőszer 4:1
késhegynyi szalicil
Az almát meghámozom, kicsumázom, felszeletelem, vagy ha van lehetőséged, az IKEA-ban szerezz be egy almaszeletelőt. Kb 1 centis kockákra vágom az almát, a citrom levét ráöntöm, hogy ne barnuljon be. Majd felteszem főzni az almát. Hozzákeverem az előre kimért cukrot (édességtől függően én 15dkg-val kezdtem és utána tettem még hozzá, hogy ne legyen túl fanyar). Öntök hozzá 3 dl vizet, majd összeforralom az egészet. Közben beleteszem a megmosott mentaágakat, 2 lime-ot 4 karikára vágom, a levét belenyomom a készülő lekvárba, és elkeverem. Természetesen folyamatosan kavarom, nehogy leégjen.
Egészen odáig főzöm, amíg az alma elveszíti kocka formáját, és szinte teljesen szét nem fő. Egy fél zacskó zselésítőszert teszek bele, de utólagosan úgy gondolom, hogy annak ellenére, hogy 1 egész tasakot ír elő 1.5kg gyümölcshöz, szerintem egy negyed tasak is elegendő az 1kg almához. Kb. 5 percig főztem ezek után, egy késhegynyi szalicilt tettem bele a biztonság kedvéért.
Közben az üvegeket szokás szerint sterilizálom, majd egy tepsit meleg vízzel felöntök, és abba állítom a szárazra törölt üvegeket. Vigyázzunk, egy csepp víz se maradjon az üveg belsejében, mert könnyen romlásnak indulhat a lekvár.
Ha nem elég édes a lekvár, adjunk hozzá cukrot és hagyjuk elolvadni. Ha még pikánsabbá szeretnénk tenni, még egy-két lime levét nyugodtan facsarjuk bele, hiszen eddig csak a karikára vágott lime-ok levét adtuk hozzá.
Ha összeértek az ízek, merjük az üvegekbe a lekvárt. A mentaágakat tegyük félre, a limekarikák belemehetnek. Nem mertem teljesen friss lime-okat belerakni a lekvárba, csak azt, amelyiket hőkezeltem a főzés során.
A lekvárt hagyjuk teljesen kihűlni, csavarjuk rá a tetőt és hűvös, száraz helyen tároljuk.