Nyáron kifejezetten szeretem a gyümölcstortát, gyorsan elkészül, főleg, ha előre elkészített tésztát használ hozzá. Mivel én ezt nem szeretem, mert a zselatint mindig magába szívja, ezért ragaszkodom a házi készítésű piskótalaphoz. Ugyan az epernek már nincs itt a szezonja, bármilyen gyümölccsel készíthetitek, ízlés szerint.
Egy dolog a fix, az alap piskóta:
Hozzávalók
Tésztához
3 tojás
3ek. liszt
3ek. kristálycukor
citromhéj
Krémhez
1csomag vaníliás vagy tejszínes puding
3ek. kristálycukor
5dl tej
Tetejére
1 csomag tortazselé vagy 2 teáskanál zselatin
2.5dl víz vagy a gyümölcsnek megfelelő színű/ízű gyümölcslé
2ek. kristálycukor
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. Közben a sárgáját habosra keverjük a cukorral, majd kanalanként adagoljuk hozzá a lisztet is. Reszeltjük bele a citrom héját, majd a tojáshabot fakanállal óvatosan keverjük a tésztához.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és állítsuk légkeveréses üzemmódba.
Végezetül a tortaformánkat béleljük ki sütőpapírral. Ha csatos tortaformát használunk, az egyenletes tésztához a sütőpapírt tegyük a forma aljára, és utána szorítsuk rá a csatos résszel. A feleslegessé vált sütőpapírt vágjuk le. Öntsük bele a tésztát és kb. 10-12 perc alatt süssük aranybarnára. Közben hústűvel ellenőrizzük megsült-e a tészta. Ha nem ragad a tűre, akkor megsült.
Amíg a tortánk sül, mossuk meg és csumázzuk ki a gyümölcsöket, vágjuk szeletekre. Az egyik tortához őszibarackot és epret, a másikhoz áfonyát, barackot és banánt használtam fel.
Ha a tortalap megsül, tegyük ki deszkára hűlni. Amíg hűl, keverjük ki a pudingos alapot. A pudingport keverjük csomómentesre egy deci tejjel, majd fokozatosan keverjük hozzá a maradék tejet is. Tegyünk bele 2-3 evőkanál cukrot, majd főzzük sűrűre folyamatos kavargatás mellett. Ha felforrt, néhány percig még főzzük tovább, majd vegyük le a lángról és hagyjuk kihűlni.
Ha a tészta és a puding is kihűlt, a piskótalapot helyezzük vissza a csatos formába. majd egyenletesen oszlassuk el rajta a főzött pudingot. Szeleteljük vékonyra a gyümölcsöket és tetszés szerint helyezzük el a pudingos alapon.
Egy csomag tortazselét vagy 2 teáskanál zselatint keverjünk csomómentesre 2-2,5dl vízzel vagy gyümölcslével, 2 evőkanál cukrot adjunk hozzá, majd forraljuk fel sűrű kavargatás közben. Ha felforrt, húzzuk le a tűzről és hagyjuk sűrűsödni, hűlni. Ha még meleg a közepétől kezdve egyenletesen csorgassuk rá a tortára, majd tegyük be a hűtőbe, hogy a zselatin megdermedjen.