Egyszer csak, nagy unszolásra betoppant a chilli és a mexikói kaja az életembe. Az elején minden bajom volt tőle, a tipikus kezdő csípős étel fogyasztóknál. Aztán szépen hozzászoktam, és egyszerre többet és többet, bírtam, és kívántam.
Olyannyira, hogy nagy bátran chillis mangólekvárt is készítettem. (És a barátaink között ennek lett a legnagyobb sikere).
Hozzávalók
6 kemény mangó (kb. 2 kiló nettó súly)
chillipaprika (habanero és jalapeno féle) ízlés szerint
3dl víz
15-20 dkg cukor
1tk. Haas zselésítőszer 4:1
A mangókat hámozzuk meg, majd a húsát vágjuk szeletekre. Egészen a magjáig szedjünk le róla mindent, amit lehetséges. A mangószeleteket kb. 2x2 centis kockákra vágjuk fel, és tegyük fazékba. Tegyünk rá először 15 dkg cukrot, a maradékot a végén, és csak ha szükségesnek látjuk. Öntsük hozzá a vizet, majd főzzük bele a chillipaprikákat. Én egy elég erős paprikával próbálkoztam, de egy jóval gyengébb verzió lehet, hogy sokkal jobb lenne. Itt a mini pirosra gondolok, aminek sajnos nem tudom a nevét. A paprikából néhány szeletet vágjunk le, a magját csak akkor főzzük bele, ha nagyon erősre szeretnénk.
Forraljuk fel, és addig főzzük, amíg a mangó teljesen szét nem fő. Forrás után középlángon főzzük tovább, és egy teáskanál zselésítőt adjunk a majdnem elkészült lekvárunkhoz, hogy még sűrűbb legyen. Ha nem vagyunk elégedettek az állagával, tehetünk még hozzá, de figyeljünk arra, hogy amíg hűl, folyamatosan sűrűsödik.
Közben a már korábban sterilizált befőttesüvegeket töröljük szárazra – vigyázzunk, ne maradjon egy csepp víz se benne, mert akkor romlásnak indulhat a lekvárunk. Egy tepsiben engedjünk egy kevés meleg vizet, és állítsuk bele a befőttes üvegeket. Ezzel óvjuk meg, hogy a forró lekvártól elpattanjon az üveg.
Forrón merjük a befőttesüvegekbe, majd hagyjuk teljesen kihűlni és csak ez után fedjük le.