Fincsa-nindzsa

Nagyi kedvence 6. - Kuglóf

2012. július 31. - fincsanindzsa

A mamám egyik fő specialitása. A kuglóf. Jó kis házi szilvalekvárral és egy nagy pohár tejjel az igazi. A kolléganőim, amíg nem főztem rendszeresen, nagyon sokszor ettek a mami sütijeiből, de mami már egyre kevesebbet süt, ahogy öregszik, így már nem terhelem mindenféle óhajjal-sóhajjal. Úgyhogy, bármennyire is féltem tőle, nekiveselkedtem, és teljesen egyedül megsütöttem életem első kuglófját. Akadtak nehézségek ugyan, mert a kelesztés előtt derült ki, hogy égen-földön nem találjuk a kuglóf formát. Ezért amíg a tészta megkelt, rohamtempóban be kellett szereznünk egy formát, úgy este 9 után :) Mission complete-d. Amíg a posztot írom, a kuglóf szépen sül a sütőben :)

Hozzávalók

1kg liszt
5dkg élesztő
10dkg teavaj vagy margarin
4 tojás sárgája
10dkg cukor
20-25 szem szacharin

2-3ek.kakaó
kevés olaj
mazsola
reszelt citrom héja
1 tojás a tetejére

A lisztet kimérem, az élesztőt egy kevés langyos tejjel és cukorral felfuttatom, majd hagyom, amíg a hab térfogata meg nem nő. A tojást szétválasztom, és a sárgáját felhasználom és a lisztes élesztős keverékhez dolgozom a vajjal, a cukorral, a sóval. A szacharint egy fél deci vízben felolvasztom, és a tésztához gyúrom. Ha szeretjük a mazsolát, nyugodtan tegyünk bele 10-15 dekát, reszelhetünk bele citromhéjat is. A tésztát hagyjuk pihenni és kelni, miután a kakaós részhez az alábbiak szerint dolgozzuk hozzá a kakaót:

1_67.jpg

A tészta egyharmadát a kakaóval jól dolgozzuk össze, majd hagyjuk kelni. Hogy könnyen menjen, egy kevés olajat rakjunk a kakaóba.

2_45.jpg

A Zenkernek van egy csúcsszuper kuglóf formája, 22centi átmérőjű, ahhoz abban a formában egy adagra készült a recept. A két cipót egy kicsit formázzuk kézzel. A sima tésztát húzzuk ki kb 40x15 centi nagyságúra, ha ez nem elég, akkor próbáljuk bele időközönként a formába, hogy a kerületével megegyezzen. Ezek után a kakaós tésztát is nyújtsuk ki és helyezzük a sima tésztára, majd csavarjuk össze a két tésztát és helyezzük a formánkba. 

Ha kerámia a kuglóf formánk, akkor hideg sütőbe helyezzük, ha fém az edényünk, akkor melegítsük elő. 160 fokon süssük. Ha elkészült, alkalmazzuk a tűpróbát! Cseles a tészta, mert már 25 percnél olyan, mintha elkészüt volna, de ne dőljünk be neki, mert a közepe nyers marad (tesztelve).

3_21.jpg

Süssük addig, amíg piros nem lesz, figyeljünk arra, hogy ne égjen meg. Sütési idő: kb. 30-40 perc.

4_13.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr1004687652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása