Fincsa-nindzsa

Pite 5. - Citromkrémes-habos pite gurulós málnával

2012. október 22. - fincsanindzsa

Egy kis különlegesség a hosszú hétvégére. Nem fog csalódást okozni :)

Alapanyagok:


Tésztához:

350g finomliszt (ha ragad a tészta gyúrás közben, akkor rakj még hozzá egy keveset), 200g hideg kockára vágott vaj, 100g porcukor, 2 nagy tojás sárgája (fehérjéd rakd félre a habhoz), csipetnyi só.

Töltelékhez: 

1. citromkrém: 6 tojás, 6 közepes citrom, 150g vaj, 300g kristálycukor, 1 tk. zselatin
2. 2 egész tojás és 2 tojás sárgája ( a 2 fehérjét a habhoz tegyük félre)
3. 150-200g olvasztott, lecsepegtetett málna, díszítéshez használjunk fagyasztottat (gurulós)

Habhoz:

4 tojás fehérje, 140g porcukor

A lisztet, a sót és vajat dolgozzuk össze kézzel. Ha összemorzsoltuk, adjuk hozzá a cukrot, majd egyesével a tojás sárgáit. Ha összeállt, gyúrjunk belőle lágy tésztát. Egy kör alakú piteformát béleljünk ki sütőpapírral, majd az ujjainkkal nyomkodjuk el egyenletesen a tésztát. Rakjuk a hűtőbe 30 percre. 


Miután pihent fél órát a hűtőben, (180fokon légkeveréses, villany 200fok - 15 percig süssük úgy, hogy sütőpapírra rakjunk babot - hogy ne púposodjon fel a tészta - majd szedjük le a sütőpapírt és a babot, majd 15 perc alatt süssük aranybarnára a tésztát, A széleit ízlés szerint levághatjuk. 


Közben keverjük ki a tölteléket az alábbiak szerint:


Citromkrém:

Reszeljük le a citrom héját, facsarjuk ki a citromok levét. (rostot ne rakjuk bele). Vízgőz felett olvasszuk fel a vajat, verjük fel külön a tojást és apránként adagoljuk az olvadt vajhoz, a cukorral és a citromlé/héjjal együtt. Közben egy teáskanál zselatint egy kevés vízben olvasszunk fel, majd ha folyékonnyá vált, keverjük bele a sűrűsödő citromkrémbe, hogy még sűrűbb legyen. Hagyjuk kihűlni a krémet. Elegendő, ha langyos.

Ha ezzel megvagyunk, öntsük egy serpenyőbe, vagy egy lábosba a citromkrémet, a tojásokat verjük fel egy külön edényben, majd folyamatosan kevergetés mellett lassan melegítsük fel a citromkrémet, és adagoljuk hozzá a felvert tojásunkat. Kb 10 percig közepes lángon főzzük, hogy még sűrűbb állagú legyen. 

1_34.jpg

Verjük fel a fehérjéket, amíg teljesen kemény nem lesz (szinte ki sem esik az edényből), majd két részre osztva adjuk hozzá a cukrot. 

2_22.jpg
A kihűlt a tészta, a málna 2/3-át egyengessük el a tésztán, ezután a citromkrémmel töltsük fel a pitét. Ha ezzel megvagyunk, akkor a habot egyenletesen osztassuk el a krémen, és egy tortasimító lapáttal húzzunk kis csúcsokat a habból. Ha ezzel megvagyunk, akkor a sütőbe (180 fok légkeveréses) 10 percre rakd vissza, hogy kicsit megbarnuljon. Ha elkészült, néhány órára rakd a hűtőbe, különben bármennyire is szép, teljesen szét fog folyni (én ebbe a hibába estem). Sőt, a piteformából se szedd ki, mert megtörik a tészta. A sütőpapír miatt nem fogja a kés megsérteni az edényt). Fogyasztás előtt fagyasztott málnával díszítheted.

3_9.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr314620154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása