Ez tipikusan az a recept, amikor a mérlegben lemerült az elem, vagy elemi kár érte a mérleget, mint ahogy ez időközönként elő szokott fordulni nálam. Eszközök hiányában, a vajat könnyű szerrel ki lehet mérni a fólián található csíkoknak megfelelően, vagy szimplán 10 dekás kiszerelésű teavajat kell venni.
A receptet az unokatesómtól kaptam, ami hatalmas népszerűségnek örvendett a köreinkben, ugyanúgy, mint a búcsúbuliján és nemzetközi vonalakon is, hiszen Jucus kiköltözött Finnországba, és ott is tarolt vele.
Hozzávalók
10dkg Rama vagy teavaj
1bögre kristálycukor
2 tojás
1 bögre darált mák vagy dió
1 bögre liszt
1 bögre tej
1cs. sütőpor, fahéj
magozott meggy ízlés szerint
csokibevonó
0,5dl étolaj
tortabevonó csokoládé
vagy szimplán, az étolaj nélkül: Dr. Oetker tortabevonó
A tojás keverjük habosra a kristálycukorral, majd a szobahőmérsékletű vajat is adjuk hozzá. Ha ezzel megvagyunk, keverjük hozzá a száraz hozzávalókat. Először a lisztet, majd a mákot vagy a diót és a sütőport, valamint ízlés szerint a fahéjat is. A bögre tejről se feledkezzünk meg.
Ha szeretitek a meggyet, akkor csöpögtessetek le annyit, amennyit fel szeretnétek használni, és fakanállal keverjétek a tésztába.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és öntsük bele a kikevert tésztát. 170 fokra előmelegített sütőben süssük készre a tésztát.
Végezetül, ha a tészta megsült és kihűlt, olvasszuk meg a Dr. Oetker tortabevonóját, amit ét és tejcsokis, 100g-os kiszerelésben is kapható. (http://www.shopmania.hu/etel/p-dr-oetker-tortabevono-100g-et-premium-2561741). Hagyjuk megdermedni a csokit, majd utána fogyaszthatjuk. Ez a módszer kevésbé macerás, mintha az étolajat a csokoládéval olvasztjuk fel.
Isteni!