Erről a receptről egy gyerekkori kedves barátnőm, óvodás- és iskolatársam jut az eszembe :). Legutóbbi találkozónkkor pont ezt készítettem és valahogy szóba került, és akkor is mondta, hogy az egyik kedvence a cukkini, minden töltött és rakott formában, ezért ezt most virtuálisan ugyan, de neki küldöm.
Hozzávalók
2 cukkini
30-40 dkg darálthús (én a pulykát preferálom)
párolt rizs ízlés szerint (akár lehet kukoricás is)
1 közepes méretű vöröshagyma
1 tojás
só
bors
petrezselyem
tejföl
sajt
A cukkinit hámozzuk meg és vágjuk ketté. A magos részét kanállal vájjuk ki. Ide fogjuk tölteni a húst.
Pucoljuk meg a hagymát, kockázzuk apróra és dinszteljük meg egy kevés olajon. A petrezselymet vágjuk apróra. A darálthúshoz adjuk hozzá a hagymát, a petrezselymet, a tojást. Sózzuk és borsozzuk. Egy kevés pirospaprikát is keverhetünk hozzá.
Osszuk egy egyenlő részekre és töltsük a cukkini vájatába. Meglocsolhatjuk tejföllel és a férjem indíttatására vastagon került rá reszelt sajt is. Azonban ha még így sem tűnik elég soknak a töltelék, és van otthon maradék párolt rizs, azt is nyugodtan belekeverhetjük. Nagyon finom lesz így is.
A sütőnket melegítsük elő 180 fokra, majd alufóliával letakarva süssük meg a cukkinit. Egy kevés vizet öntsünk a tepsibe, hogy ne süljön le a cukkini. Kb 20 perc után szedjük le az alufóliát, majd süssük a tetejét aranybarnára.