Tzatzkivel kezdtem, azonban ha némi hússal megbolondítjuk, az úgy az igazi :)
Folytassuk a sort a menü következő résztvevőjével. Mivel a hús kicsit macerásabb, ugyan nem igényel sok törődést, folytassuk ezzel. A salátát hagyjuk állni (recept hamarosan, így az ízeknek van ideje összeérni. A pitával meg ráérünk még, hiszen az is pillanatok alatt elkészül. Az ízhatás minden pénzt megér, alig bírjátok majd tudni letenni :)
Hozzávalók (4 fő részére)
80-90dkg marha- és sertéshús vegyesen
kis csokor petrezselyem
10dkg sótlan pisztácia
¼ tk. őrölt kardamom
1tk. őrölt római kömény
½ tk. csemege paprika
½ tk. őrölt feketebors
¼ tk. őrölt szegfűszeg
1/3 tk. őrölt koriander
1 csipet őrölt fahéj
1 csipet szerecsendió
A húst kétszer kell ledarálnunk, majd a fűszereket mérjük ki és adjuk a húshoz. Dolgozzuk el a fűszereket alaposan. A petrezselymet aprítsuk fel, és azt is gyúrjuk a nyers húshoz. A pisztáciát vágjuk durva darabokra és keverjük a darálthúshoz.
Formázzunk belőle 10-12 centi hosszúságú, 2-3 centi széles hurkákat, majd egy hurkapálcára nyomkodjuk rá a rudakat. Hagyjuk egy fél órát állni hagyni, hogy az ízes összeérjenek. Már az illata is remek.
Az IKEA-ban lehet kapni grillserpenyőt, abban tökéletesen el lehet készíteni. A forró serpenyőbe öntsünk 2 evőkanál olivaolajat, majd tegyük fel a nyársakat sülni. Néhány percenként forgassuk át, hogy minden oldala alaposan átsüljön. Ne süssük túl nagy lángon, mert nem fog átsülni a húsunk.
A kedvencem, ahogy enni szoktam, hogy a frissen sütött pitába rakok 2-3 evőkanál tzatziki salátát és egy nyársat, majd felcsavarom. Isteni :)