Fincsa-nindzsa

Tökmagvas bagett

2013. augusztus 29. - fincsanindzsa

Egy időre legyen elég a szénhidrátokból, ezért Peti kérésére jön egy újabb bagett, ami vajas krémmel és sok-sok tökmaggal bélelt. Valószínűleg a magas zsírtartalom miatt sokkal ropogósabb, még azután is, hogy kihűlt.

Hozzávalók

50dkg finomliszt (lehet rozs vagy kenyérliszt is)
3dl tej
2 kávéskanál só
1dl víz
fél élesztő
kevés kristálycukor az élesztő felfuttatásához

tökmag és/vagy napraforgómag
zöldfűszer (petrezselyem)
2-3 gerezd fokhagyma
10dkg teavaj

A lisztet szitáljuk meg, hogy jó laza legyen, keverjük el benne a két kávéskanál sót. Közben a tejben futtassuk fel az élesztőnket, és adjunk hozzá egy kis cukrot. Ha kellően felfutott, öntsük az élesztőt a lisztre, majd a dagasztóval dolgozzuk selymesre a tésztát. Ha szükséges, és nekem szükséges volt, adjunk hozzá kb. 1 deci vizet is.


1_166.jpg

Amíg a tésztánk kel, készítsük el a zöldfűszeres vajkrémet. Két csomag petrezselymet vágjunk apróra, és ha szeretjük a fokhagymát, nyugodtan zúzzunk bele. Keverjük el a szobahőmérsékletű vajunkkal. Ha a vajkrém túl soknak tűnik, akkor később kenyérre kenve is fogyasztható. A vajat ne olvasszuk meg, különben lehetetlenség lesz vele bánnunk. Inkább hagyjuk szobahőmérsékleten a vajat kb. 2-3 órát és utána dolgozzuk fel.

2_118.jpg

Ha ezzel megvagyunk, a tésztánkat 3 egyelőre részre osszuk el, nyújtsuk ki akkora lapos rudakra, hogy a gáztepsiben kényelmesen elférjen. A kinyújtott tésztákat kenjük meg a vajkrémmel, majd ízlés szerint szórjuk meg magokkal. Én nagyon szeretem a szotyit és a tökmagot is, ezért vegyesen használtam fel belőle. Ha a kenéssel is megvagyunk, csavarjuk meg a rudakat néhány helyen, ahogy a hossza engedi, majd sütőpapírral kibélelt tepsiben hagyjuk egy 10-15 percet még kelni. A tetejét permetezzük le vízzel. Mivel nagy okosan egy kicsit megolvasztottam a vajat, utána nem győztem életet lehelni a tésztába, ugyanis folyamatosan csúszott szét és nem tudtam megcsavarni, csak összenyomkodni. De ha tényleg csak szobahőmérsékletű alapanyaggal dolgozunk, nem lesz vele semmi probléma.

3_78.jpg

175 fokra felmelegített sütőben süssük légkeveréses üzemmódban kb 25-30percig.

Ha nem szeretjük a fehér kenyeret, akkor csinálhatjuk rozslisztből, bár úgy kicsit nehezebb lesz a tésztája. Ezt egy kevés tejföllel vagy joghurttal lazíthatjuk, csak arra figyeljünk, hogy selymes legyen a tészta.

A vajkrém miatt sokkal laposabb lett a bagett, mint azok, melyekbe nem került „töltelék”.

4_58.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr25482496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása