Eddig csak a veszprémi Kokóban voltam hajlandó megenni a somlóit, de aztán egy olyat készítettek nekem, hogy mind a 10 ujjam megnyaltam utána. Hétvégén, ha van időtök, mindenképp próbáljátok ki! (Vagy ne is várjatok odáig, hanem ma este álljatok neki :)) Mivel most idegen tollakkal ékeskedtem, hozzá kell tennem, hogy az a valaki, aki készítette, az én csodálatos férjem volt, ugyanis nagyon ügyes kis kukta :)
Hozzávalók
Tésztához (3 piskótalap):
12 tojás
24dkg cukor
28dkg liszt
4dkg kakaópor
4dkg darált dió
Pudinghoz:
1l tej
fél liter habtejszín
10dkg porcukor
3 zacskó pudingpor
15dkg kristálycukor
vaníliarúd kikapart belseje
20dkg mazsola
30dkg darált dió
2dl rum
Csokiöntet
Dr. Oetker csokiöntet por
rum/rumaroma
víz
Megmossuk a mazsolákat és rumba áztatjuk. Tipp! Ha azt akarjuk, hogy a mazsola hamar megpuhuljon, akkor a rumba áztatott mazsolát 1-1.5 percre tegyük mikróba.
Készítsük el a három piskótalapot:
Sima piskóta:
4 tojást, 8dkg cukrot és 12 deka lisztet használunk fel. A tojást kettéválasztjuk, a sárgáját a cukrot egyharmadával összekeverjük, addig, amíg a cukor el nem olvad. A maradék cukorral a tojásfehérjét kemény habbá verjük. A felvert tojássárgáját a felvert habhoz keverjük, majd az átszitált lisztet széles mozdulatokkal, fakanállal a tojásos masszához keverjük. Sütőpapírral kibélelünk egy normálméretű tepsit, és a tésztát egyenletesen eloszlatjuk benne.
Diós piskóta:
Ugyanúgy készül, mint az alap piskóta, csak a 8dkg liszthez hozzáadjuk a 4dkg darált diót, majd ezt keverjük a felvert tojáshabhoz, és a cukros tojáshoz. Ugyanakkora méretű tepsiben sütjük, mint a simát, ugyanúgy előmelegített sütőben 180 fokon, aranybarnára.
Kakaós piskóta:
Ugyanúgy készül, mint a diós lap, csak a dió helyett kakaóport keverünk össze a liszttel és azt adjuk a tojásos-cukros habhoz. Előmelegített sütőben, ugyanakkora méretű tepsiben, mint az előző lapokat megsütjük.
Amíg a tészták kihűlnek, elkészítjük a vaníliakrémet: A pudingport felöntjük kevés tejjel, majd csomómentesre keverünk. Ha már homogén állagú, öntsük hozzá a maradék tejet is, és adjuk hozzá a kristálycukrot, a vaníliáscukrot vagy a kikapart vanília belsejét. A fél liter habtejszínt kb. 10 dkg porcukorral kemény habbá verjük.
Ha a puding kihűlt, fakanállal óvatosan a felvert habhoz keverjük.
Összerakjuk a somlói galuskát: Figyeljünk arra, hogy 3 rétegben kenjük meg a tésztánkat, így a krémet, a diót, a mazsolát és a rumot 3 részre osszunk szét. Alulra kerül a csokis piskóta, amit rummal meglocsolunk, - amiben a mazsola ázott – majd megkenjük a vaníliakrémmel. Ezután megszórjuk a darált dió és a mazsola harmadával. Következő lap a diós piskóta, melyet szintén meglocsolunk rummal, megkenjük a pudingos krémmel, dióval és mazsolával. Végezetül a sima piskótára a maradék hozzávalókat oszlassuk el egyenletesen (rum, krém, dió, mazsola).
Ezután kanállal tányérba szaggatunk galuskát, hogy mind a három rétegből kerüljön bele, majd tejszínhabot fújunk rá és meglocsoljuk csokiöntettel.
A csokiöntetet vízzel keverjük össze a zacskó hátulján szereplő leírás alapján, ízlés szerint adhatunk hozzá rumaromát is.