Fincsa-nindzsa

Somlói galuska

Bejegyzés alcíme...

2013. szeptember 27. - fincsanindzsa

Eddig csak a veszprémi Kokóban voltam hajlandó megenni a  somlóit, de aztán egy olyat készítettek nekem, hogy mind a 10 ujjam megnyaltam utána. Hétvégén, ha van időtök, mindenképp próbáljátok ki! (Vagy ne is várjatok odáig, hanem ma este álljatok neki :)) Mivel most idegen tollakkal ékeskedtem, hozzá kell tennem, hogy az a valaki, aki készítette, az én csodálatos férjem volt, ugyanis nagyon ügyes kis kukta :)

Hozzávalók

Tésztához (3 piskótalap):

12 tojás
24dkg cukor
28dkg liszt
4dkg kakaópor
4dkg darált dió

Pudinghoz:

1l tej
fél liter habtejszín
10dkg porcukor
3 zacskó pudingpor
15dkg kristálycukor
vaníliarúd kikapart belseje
20dkg mazsola
30dkg darált dió
2dl rum

Csokiöntet            

Dr. Oetker csokiöntet por
rum/rumaroma
víz

Megmossuk a mazsolákat és rumba áztatjuk. Tipp! Ha azt akarjuk, hogy a mazsola hamar megpuhuljon, akkor a rumba áztatott mazsolát 1-1.5 percre tegyük mikróba.

Készítsük el a három piskótalapot:

Sima piskóta:

4 tojást, 8dkg cukrot és 12 deka lisztet használunk fel. A tojást kettéválasztjuk, a sárgáját a cukrot egyharmadával összekeverjük, addig, amíg a cukor el nem olvad. A maradék cukorral a tojásfehérjét kemény habbá verjük. A felvert tojássárgáját a felvert habhoz keverjük, majd az átszitált lisztet széles mozdulatokkal, fakanállal a tojásos masszához keverjük. Sütőpapírral kibélelünk egy normálméretű tepsit, és a tésztát egyenletesen eloszlatjuk benne.

Diós piskóta:

Ugyanúgy készül, mint az alap piskóta, csak a 8dkg liszthez hozzáadjuk a 4dkg darált diót, majd ezt keverjük a felvert tojáshabhoz, és a cukros tojáshoz. Ugyanakkora méretű tepsiben sütjük, mint a simát, ugyanúgy előmelegített sütőben 180 fokon, aranybarnára.

Kakaós piskóta:

Ugyanúgy készül, mint a diós lap, csak a dió helyett kakaóport keverünk össze a liszttel és azt adjuk a tojásos-cukros habhoz. Előmelegített sütőben, ugyanakkora méretű tepsiben, mint az előző lapokat megsütjük.

Amíg a tészták kihűlnek, elkészítjük a vaníliakrémet: A pudingport felöntjük kevés tejjel, majd csomómentesre keverünk. Ha már homogén állagú, öntsük hozzá a maradék tejet is, és adjuk hozzá a kristálycukrot, a vaníliáscukrot vagy a kikapart vanília belsejét. A fél liter habtejszínt kb. 10 dkg porcukorral kemény habbá verjük.

Ha a puding kihűlt, fakanállal óvatosan a felvert habhoz keverjük.

Összerakjuk a somlói galuskát: Figyeljünk arra, hogy 3 rétegben kenjük meg a tésztánkat, így a krémet, a diót, a mazsolát és a rumot 3 részre osszunk szét. Alulra kerül a csokis piskóta, amit rummal meglocsolunk, - amiben a mazsola ázott – majd megkenjük a vaníliakrémmel. Ezután megszórjuk a darált dió és a mazsola harmadával. Következő lap a diós piskóta, melyet szintén meglocsolunk rummal, megkenjük a pudingos krémmel, dióval és mazsolával. Végezetül a sima piskótára a maradék hozzávalókat oszlassuk el egyenletesen (rum, krém, dió, mazsola).

1_65.jpg

Ezután kanállal tányérba szaggatunk galuskát, hogy mind a három rétegből kerüljön bele, majd tejszínhabot fújunk rá és meglocsoljuk csokiöntettel.

A csokiöntetet vízzel keverjük össze a zacskó hátulján szereplő leírás alapján, ízlés szerint adhatunk hozzá rumaromát is.

2_43.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr264684770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása