Tavaly készítettem először burgonya krémlevest, de most egy másik receptet dobtam össze és az ízeket variáltam benne. Nem szimplán egy krémleves, hanem sütöttem bele baconszalonnát és pirítottam hagymát is hozzá feltétként. Nagyon bejött.
Hozzávalók
80dkg burgonya
1 ujjnyi póréhagyma
8-10 szelet baconszalonna
1 babérlevél
3dl főzőtejszín
6-8dl víz (egyéni ízlés szerint)
15dkg füstölt sajt
só, bors
A burgonyát pucoljuk meg és kockázzuk fel. Főzzük meg sós vízben. Ha ezzel megvagyunk, akkor egy kevés olajon picit pirítsuk meg a krumplit. Öntsük fel kezdetben 6dl forró vízzel, majd ha felforrt, botmixerrel pürésítsük. Adjunk hozzá babérlevelet, öntsük hozzá a tejszínt, majd forraljuk tovább. Reszeljük bele a sajtot, és ne feledkezzünk meg arról sem, hogy alaposan megsózzuk és borsozzuk. Ha túl sűrűnek tartjuk a levest, akkor öntsünk még hozzá vizet nyugodtan, hiszen ha kihűl, olyan lesz az állaga, mint a betonfőzelék. Ezért mehet bátran bele 8 akár 9 decinyi is. Az íze miatt néhány szelet baconszalonnát vágjunk ujjnyi vastagságúra és főzzük a leveshez.
Egy külön serpenyőben süssük aranybarnára az ujjnyi vastagra szelt szalonnát és pirítsuk meg a felkarikázott póréhagymát is. Ezt rakjuk a leves tetejére tálaláskor.