A hal nálam az alapkelléke a főzésnek. Ahogy a nagyok is javasolják, azért heti 1-2 alkalommal kerül belőle az asztalra. Feltéve, amikor van időm főzni. Legutóbb a pisztránggal barátkoztam meg, bár némi fenntartásokkal kezelem, ugyanis elég szálkás jószág és nem lehet túl szépen megenni. Ezért ha lehet, inkább ezt a hétvégi magányomra tartogatom :)
Mindig gondban vagyok azzal, hogyan is lehetne egy picit megspékelni dolgokat, de most egy újabb szuper salátát találtam hozzá. Eleve a citrusfélék kiválóan illenek a halakhoz, így gondoltam valamilyen salsa jó kis párosítás lehet mellé.
A salátából jóval több készült, így azt gond nélkül 3-4 főre is szánhatjuk. Magában vacsorára is kiváló.
Hozzávalók (2 fő részére)
2 pisztráng (konyhakész)
2 avokádó
2 narancs
1 lime leve
1 fej lilahagyma
szőlőolaj vagy gránátalmaszósz
½ csokor petrezselyem
só, bors
A pisztrángot mossuk meg alaposan, sózzuk, borsozzuk alaposan, majd 180 fokra előmelegített sütőben süssük omlósra.
Közben: Vágjuk le a narancs héját, hámozzuk meg a lilahagymát, és kockázzuk fel őket. Az avokádót felezzük el, majd kaparjuk ki a húsát. Hogy ne barnuljon meg olyan gyorsan, dobjuk a salátába az avokádó magját is. A petrezselymet aprítsuk fel, és keverjük a salátához, majd a lime levét is facsarjuk rá. Forgassuk alaposan össze. Sózzuk meg egy picit ízlésünk szerint.
Tálalás előtt löttyintsünk rá gránátalmaszószt, vagy olaj olajjal, amit nagyon szeretünk. Nekem a gránátalmás a kedvencem! Ha még nem sikerült ilyet beszerezned, akkor a török élelmiszereket értékesítő boltokban meg tudjátok vásárolni.
A pisztrángról még melegen húzzuk le a bőrét, szedjük ki a gerincét – ezzel a szálkák nagyjától is megszabadulhatunk – majd kanalazzunk mellé salátát és fogyasszuk óvatosan, nehogy egy szálka akadjon a torkunkra.