A lazac nálunk mindenféle kreációban előfordul, így most egy mediterrán verziót választottunk. Nem fogunk csalódást okozni ezzel sem, úgy érzem. Nemcsak kinézetre gusztusos, hanem nagyon kellemes pikáns íze van a citromlétől. Összefut a nyál a számba, ahogy szemezek vele.
Hozzávalók (2főre)
30dkg lazacfilé
olivaolaj
4 paradicsom
1 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
bazsalikomlevél
petrezselyemlevél
mentalevél
fél citrom leve
só,bors
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. A paradicsomot hámozzuk meg, a bazsalikom-, petrezselyem- és mentaleveleket aprítsuk fel ízlés szerinti mennyiségben, a fokhagymát zúzzuk össze, a vöröshagymát kockázzuk apróra.
A lazacszeleteket kétujjnyi vastag szeletekre vágjuk, a bőrét ne húzzuk le; sózzuk, majd olivaolajon mindegyik oldalát megsütjük. A sütést a bőrös résszel kezdjük, és minden oldalát 1-1 percig sütjük, amíg szép rózsaszínné válik.
Ha megsült, a szedjük ki az olajból, majd húzzuk le a bőrét, helyezzük tepsibe, 8-10 percig süssük az előmelegített sütőben.
A visszamaradt olívaolajon megfuttatjuk az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát, hozzáadjuk az aprított fűszernövényeket, majd a meghámozott és felkockázott paradicsomot is. Sózzuk, borsozzuk, végül a citromlével készre főzzük.
Héjában főtt burgonyával vagy bulgurral tálaljuk. Én többnyire magában fogyasztom.