A lazac nálunk mindenféle kreációban előfordul, így most egy mediterrán verziót választottunk. Nem fogunk csalódást okozni ezzel sem, úgy érzem. Nemcsak kinézetre gusztusos, hanem nagyon kellemes pikáns íze van a citromlétől. Összefut a nyál a számba, ahogy szemezek vele.
Hozzávalók (2főre)
30dkg lazacfilé
 olivaolaj
 4 paradicsom
 1 gerezd fokhagyma
 1 fej vöröshagyma
 bazsalikomlevél
 petrezselyemlevél
 mentalevél
 fél citrom leve
 só,bors

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. A paradicsomot hámozzuk meg, a bazsalikom-, petrezselyem- és mentaleveleket aprítsuk fel ízlés szerinti mennyiségben, a fokhagymát zúzzuk össze, a vöröshagymát kockázzuk apróra.
A lazacszeleteket kétujjnyi vastag szeletekre vágjuk, a bőrét ne húzzuk le; sózzuk, majd olivaolajon mindegyik oldalát megsütjük. A sütést a bőrös résszel kezdjük, és minden oldalát 1-1 percig sütjük, amíg szép rózsaszínné válik.

Ha megsült, a szedjük ki az olajból, majd húzzuk le a bőrét, helyezzük tepsibe, 8-10 percig süssük az előmelegített sütőben.
A visszamaradt olívaolajon megfuttatjuk az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát, hozzáadjuk az aprított fűszernövényeket, majd a meghámozott és felkockázott paradicsomot is. Sózzuk, borsozzuk, végül a citromlével készre főzzük.


Héjában főtt burgonyával vagy bulgurral tálaljuk. Én többnyire magában fogyasztom.
