Fincsa-nindzsa

Chilli con carne, az igazi

2014. október 04. - fincsanindzsa

Ez még mindig olyan férfiasan tökéletes kaja, nehéz elrontani, de abbahagyni a repetázást talán még nehezebb, legalábbis, ha az állandó hedonizmusból indulok ki. És ez nem az a zacskós-knorros/maggis verzió, hanem az igazi, ízes, pikáns paradicsomos.

Nemcsak, hogy isteni, de a húsos quesadillas alapjaként is tökéletesen felhasználható, természetesen a bab és a kukorica nélkül. Ugyan az eredeti chilli con carne nem tartalmaz sem kukoricát sem babot, én nem tudnám e két igencsak nehéz zöldség nélkül megenni. Ha nem tortillachips-sel fogyasztod, akkor nagyon jó, ha tortillalapba tekered fel, olvasztasz bele egy kis sajtot, vágsz bele néhány szelet paprikát és máris degeszre etted magad. Lássuk is, hogyan készül! Ciki vagy sem, inkább alacsony zsírtartalmú húsból csinálom, a sertés- és marhahús helyett, de mindenki tegye saját belátása szerint.

Hozzávalók

50dkg darálthús (sertés/marha/pulyka)
2 közepes vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1 konzerv vörösbab
1 konzerv kukorica
3-4 friss paradicsom vagy 1 konzerv hámozott paradicsom
kevés paradicsomlé vagy víz
2ek. paradicsompüré
2ek. olaj
fél-fél zöld és piros californiai paprika
kb fél liter zöldségleves alaplé
1tk. oregánó
1tk. chillipor vagy friss chilli ízlés szerint

A konzerveket csöpögtessük le, a paprikát vágjuk apró kockákra. A hagymát apró kockákra vágjuk, majd kevés olajon pirítsuk üvegesre a zúzott fokhagymával. Kanalazzuk hozzá a paradicsompürét. Jól pirítsuk le. Adjuk hozzá a darált húst, 2 csipet sót és a vékonyra szeletelt chillit vagy chilliport. A húst süssük fehérre. Ha ezzel elkészültünk, keverjük hozzá a paprikát. Majd a hámozott paradicsomkonzervet a levével együtt. Öntsük hozzá a bab- és a kukoricakonzervet is.

Ha nincsen leves alaplevünk, akkor fél liter vízbe morzsoljunk egy leveskockát, forraljuk fel egy külön lábosban, majd öntsük fel az „alaplével” a készülőben levő chillit. Figyeljünk oda, hogy ennek intenzívebb az íze, ezért ha nem megfelelő az ízhatás, utólag tudunk még korrigálni. Morzsoljunk hozzá oregánót, majd főzzük kb. 30-40 percig. Ha nem elég sós, ízesítsük még. Ha még kívánja a chillit, ne sajnáljuk belőle.

Várjuk meg, amíg jól elfő a leve és egy sűrűbb szószt kapunk.

Tortillachip-sel az igazi! Olvasszunk rá sajtot is :)

A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, felaprítjuk. A paprikát megmossuk, húsát apróra kockázzuk. A babot, kukoricát lecsepegtetjük. Ha esetleg csípős szószos konzervet használunk, azt nem csepegtetjük le.

Felforrósítjuk az olajat, megdinszteljük benne a hagymát, és a fokhagymát. Ezután hozzáadunk 1-2 evőkanál paradicsompürét, amit jól lepirítunk.

Belekeverjük a darált húst, sót és a chiliport, jól átforgatjuk benne. Alaposan lepirítjuk ezt is, elfőzzük a levét.

Félrehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a darabokra vágott paprikát, és megkeverjük. Hozzáadjuk a paradicsomot, levével együtt, a babot, kukoricát is.

Felöntjük alaplével, hozzáadjuk az oregánót, és kb. 30-40 percig főzzük. Néha megkeverjük.

A ragunk kissé leveses, szószos kell, hogy legyen.

Kóstoljuk, és után ízesítjük sóval, borssal, és esetleg további chilivel.

Tortilla chipssel kínáljuk.

1_79.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr34700739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása