Fincsa-nindzsa

Sonkás- metélőhagymás pogácsa

2014. október 25. - fincsanindzsa

Ez a redesign időszaka az életemben. Mindent áttervezünk, egyszerűsítünk, feldobunk. És nem végezte máshogy a kedves sajtos-túrós pogácsám sem.

Hozzávalók:

40 dkg túró
1,5 dl tej
1,5 csapott evőkanál cukor
6 dkg élesztő
1,5 dl tejföl
3+1 tojás sárgája
1,5 ek. só
90 dkg liszt
37 dkg. fagyos margarin
30 dkg trappista és füstölt sajt vegyesen
15dkg sonka
metélőhagyma

6_42.jpg

A túrót átmorzsoljuk. A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük a cukorral és az élesztővel, felfuttatjuk. A tejfölben simára keverjük a tojássárgáját és a sót. A lisztet tálba szitáljuk - hogy levegős legyen, és jobban tudjon "dolgozni" az élesztő-, nagy lyukú reszelőn – almareszelő - belereszeljük a margarint, és gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk.
Hozzáadjuk a túrót, az élesztős tejet és a tojásos tejfölt, a reszelt sajt 2/3-át, összegyúrjuk, így eredményül egy egészen lágy tésztát kapunk.

2_198.jpg

 

Vágjuk apró kockákra a sonkát – itt nem gépsonkát kell ám felhasználni!!! – a metélőhagymával együtt és alaposan dolgozzuk bele a tésztába. Cipót formálunk belőle, tiszta konyharuhával letakarjuk és meleg helyen - vagy kelesztőtálban - fél órát-órát kelni hagyjuk.

3_146.jpg


A tésztát lisztezett deszkán – bár én mostanában szilikonlapon szoktam nyújtani, mert akkor kevesebb liszt kell hozzá, mert nem ragad annyira -  1 cm vastag téglalapra nyújtjuk, a tetejét tojással megkenjük és megszórjuk a maradék resztelt sajttal, majd kb 3-4 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Végezetül kenjünk meg felvert tojással a tészta tetejét.

1_252.jpg

 

5_60.jpg

A sütőt előmelegítjük 200 fokra, légkeveréses üzemmódban, a sütő aljára beteszünk egy meleg vízzel félig telt lábaskát vagy nagyobb konzervdobozt - a kelt tészták jó süléséhez gőz kell! - 2 sütőlapot vagy tepsit kibélelünk sütőpapírral, amibe helyezzük el a pogácsákat és kb. 20-25 perc alatt megsütjük. Ha két tepsit rakunk a sütőbe, akkor a felső hamarabb megsül. Ezt szedjük ki, az alsó mehet a felső „fakkba”, majd az alsó részre csúsztassunk be egy új tepsit. Ugyanis kb. 4 gáztepsivel készül el ebből az adagból. Bár bevallom őszintén, az egyszerűség kedvéért én egy-egy tepsinyit szoktam csak sütni, így tutira egyenletesen fog sülni.



 

A bejegyzés trackback címe:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr806828743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása