Talán gyerekkoromban ettem utoljára tejberizst, akkor is az óvodában vagy az iskolában, ugyanis nálunk otthon a tejbedara volt a menő. Ezt a szokást a mai napig megtartottam és sokszor eszek hétvégén beton keménységű tejbedarát, kakaóval és sok-sok mazsolával.
A számomra tökéletes tejberizst a férjem-nemférjem főzi a leges-legfinomabbra, de kinek a pap, kinek a ...
Hozzávalók (4 főre)
15dkg rizs
2dl víz
5dl tej
5dkg vaj
vaníliáscukor
kristálycukor ízlés szerint (diéta alatt cseréljük szteviára, nádcukorra vagy nyírfacukorra)
A rizst megmossuk, lecsepegtetjük, felöntjük két deci vízzel és addig főzzük a lábosban, amíg el nem főtte az összes levet. Azután adjuk hozzá a vajat, és kevergessük addig, amíg fel nem olvad.
Majd adjuk hozzá a tejet, a vaníliáscukrot valamint annyi cukrot, amennyi az ízlésünknek megfelel. Közepes lángon főzzük tovább, amíg besűrűsödik, időközönként keverjük meg, nehogy leégjen.
Fogyaszthatjuk magában, kakaóval, lekvárral, azonban nekünk egy csomóféle Monin-os gyümölcspürénk van, így a Passion fruit ízűvel öntöttük nyakon.