Szeretem a vajas tésztát, mert könnyen és gyorsan elkészíthető és egész impozáns adagokat lehet belőle készíteni. Nem kell semmi faxni, szaggatás stb., csak gombócokat gyúrok, lapogatok és már kész is vagyok vele kis túlzással.
Hozzávalók
30dkg liszt
15dkg kristálycukor (bár én most nyírfacukrot használtam)
1 tojás
1ek.joghurt
16.5dkg vaj
csipet só
csipet sütőpor
2 citrom reszelt héja
2 marék áfonya
1 marék mandula
lekvár
A vajat olvasszuk meg, közben mérjük ki a többi hozzávalók. A lisztet, a cukrot – most nyírfacukorral próbáltam ki, kíváncsi leszek milyen lesz az íze – a tojást, a sót, a sütőport keverjük össze, reszeljük hozzá a citrom héját, majd a felolvasztott vajat is.
Ha igényli a tészta – nem tapad össze rendesen – akkor 1 evőkanál joghurtot tegyünk hozzá. Ha még mindig nem az igazi, akkor apró mennyiségeket adjunk hozzá. Ne essünk túlzásokba, mert akkor túl lágy lesz. Utolsó lépésként keverjük bele az áfonyát is. (Én egy marék mandulát is összezúztam mozsárban, de használhattok darált mandulát is. Ezt is összedolgoztam alaposan a tésztával)
Tegyük a hűtőbe pihenni egy fél órát, hogy megdermedjen a tészta, így könnyebben tudunk dolgozni vele. Kisebb diónyi golyókat tépjünk a tésztából, lapogassuk kb 6-7mm vastagságúra, és rakjuk egymástól egyenlő távolságra a sütőpapírral kibélelt tepsiben.
A tetejét kenjünk meg tojással és a 180 fokra felmelegített sütőben, 10-12 perc alatt süssük világos színűre.
Ha szeretnénk, és van otthon valamilyen finom, pikáns lekvárunk, a tészta közepére kanalazzunk egy picit és további néhány percre tegyünk vissza a sütőbe. Ha már az elején tudjuk, hogy lekvárosat szeretnénk, akkor egy kis méretű szaggatóval enyhén nyomjunk vájatot a tésztában, így a lekvár sem indul önálló útjára. Én citromlekvárt találtam otthon, igen jól kiegészítette az áfonya és mandula párosát.