Fincsa-nindzsa

Steak whisky-s szósszal

2016. december 01. - fincsanindzsa

Fördős Zé nagyot alkotott, amit a whisky-s BBQ szószt megalkotta. Azóta enélkül nincs steak, ez hótzicher!

Itt találjátok hozzá a linket: http://streetkitchen.hu/2014/07/02/kolaszosz_es_csirkeszarny

Azonban a szakácskönyvében ez a recept picit másképp hangzik és én is módosítottam rajta hangyányit.

Hozzávalók (2fő részére)

4 szelet fehérpecsenye
kb. fél kiló burgonya
tej
teavaj
szerecsendió, só
cheddar sajt

A BBQ szószhoz:

1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 ek. barnacukor
2 tk. paradicsompüré
1dl ketchup
1/2 dl szójaszósz
2,5dl kóla
1dl kávé
1dl whisky

5_33.JPG

Kezdjük a krumplival, majdnem ennek kell a leghosszabb idő.Hámozzuk meg, vágjuk vékony karikákra, és tegyük fel főni alaposan megsózott vízben. 

A húst alaposan mossuk meg, sózzuk és borsozzuk mindkét oldalát, majd tegyük félre.

 

4_49.JPG

A mestermű következik, a BBQ szósz. Bevallom őszintén, ebből mindig van itthon egy jó nagy üveggel. A vöröshagymát kockázzuk apróra és pirítsuk meg alaposan. A fokhagymát zúzzuk hozzá, ennek jóval kevesebb idő kell, vigyázzunk rá, mert ha megégetjük keserű ízt ad a szószunknak. Forgassuk át a hagymát a barnacukron. A barnacukornak magas a melasz tartalma, gyorsabban karamellizálódik, ezért ezt használjuk, ne a kristálycukort. Kanalazzuk hozzá a paradicsompürét és pirítsuk tovább, közben kevergessük, nehogy leégjen. Közepes lángnál ne égessük jobban, Ezután adjuk hozzá a kólát, amivel főzzük tovább kb. 10 percig, alkalmanként keverjünk bele. Utána adjuk hozzá a ketchupot, a szójaszószt, mehet bele a kávé és végül a whisky, de ez már csak a szósz sűrűsödésekor. Addig főzzük, amíg egy szép sűrű szószt nem kapunk. Miután az összes alapanyag belekerült, 2-3as fokozatra visszavettem, mert nagyon rotyogott. Vigyázzatok, nehogy megégessétek magatokat! Ebből olyan 4 decinek megfelelő szósz készül.

1_120.JPG

2_98.JPG

6_23.JPG

Nagy lyukú reszelőn reszeljük le a cheddar sajtot. Ha a krumpli megfőtt, öntsük le róla a vizet, adjunk hozzá 10dkg vajat, egy kevés tejet, majd robotgéppel szép homogén állagúvá dolgozzuk össze. Sózzuk, ha szükséges, szórjunk rá bőven szerecsendiót, még egy kis tejet öntsünk hozzá, hogy istenien krémes legyen. A sajtot pedig akkor adjuk hozzá, amikor már nem forró.

A nagyok azt javasolták, hogy a steaket zsíron süssem, én bizony megfogadtam ezt a tanácsot. Vastagságtól függően legalább 4-5 percig süssük egy-egy oldalát. Mivel ezek igen emberes szeletek voltak 6 percre szükség volt ahhoz, hogy ne maradjon rágós a hús, ám megmaradjon a medium hatás. Csak egyet kérek, ne forgassuk és böködjük sütés közben, mert elfolyik az isteni leve. Ha megsült, néhány percre helyezzük egy deszkára, kifolyik belőle a leve is, illetve a magas hő hatására még egy picit dolgozik tovább.

7_17.JPG

Ez a triumvirátus roppant ínycsiklandó, az egyik kedvencem talán. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr1411973314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nagypapi · http://kozosgomba.blogspot.hu/ 2016.12.01. 14:09:33

A fotóból nem látszik, de érlelted a húst? - merthogy nem kifejezetten steak alapanyag.
És igen, zsíron sütni!
NP

fincsanindzsa 2016.12.01. 14:53:44

@nagypapi: hirtelen ötlet volt, így az érlelés elmaradt, amúgy igen, jobb lett volna pácolni. Nekem bejön a fehérpecsenye is, de alapvetően bélszínből szoktam.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2016.12.01. 19:42:22

Ezt a szószt kipróbálom az hétszentség. A kávé ízt lehet hogy kihagyom, még nem tudom. Szerintem marhacombnál érdemes a hirtelen barnítás után 3 órára betolni a sütőbe először magas hőmérskéleten, utána lezárni és addig benn hagyni amíg ki nem hűl a sütő. Attől olyan puha rozés lesz a belseje és hidegen szelve jobb mint bármely felvágott. Rostélyossal is kitűnő.

fincsanindzsa 2016.12.01. 21:29:06

@Jóléti Dán Kekszesdoboz: te atyauristen! Micsoda otlet. Ha a kavaet kihagyod, nem ront az izelmenyen, en nem kavezom, de nem is erzem ki belole az izet. Ellenben a szosz meg egy fasza gombas omlettbe, - gombaval osszerottyantva dijnyertes.

A fickó 2016.12.01. 22:43:46

Nem akarlak kiábrándítani, de nem Fördős Zé alkotta meg a whiskey-s BBQ szószt, csak csinált egyet. :D
Létezett ez emberemlékezet óta. :) Amúgy a recept első 6 összetevője szinte minden BBQ szószban jelen van. Illetve, a Kentucky Bourbon Whiskey elég szokványos összetevője a jó BBQ szószoknak. A kávé, kóla talán kevésbé, de a kávé pörköltes aromái elég jól működnek ezekben a szószokban. Kólát mondjuk én soha nem tennék bele. :) Nálam ezt inkább friss ananász és almalé helyettesíti a szószban. Fűszereket is bátrabban és többfélét lehet használni. Ha szereted az ilyen szószokat, ne ragadj le egynél, kismillió hasonló receptet találsz a neten.

Például:

www.creative-culinary.com/jack-daniels-honey-whiskey-barbecue-sauce/

Itt mindjárt 15 féle:

delishably.com/sauces-preserves/The-Best-Homemade-Barbeque-Sauce-Recipe-Ever

Vagy amit én készítettem a lakkozott szűzhöz:

afickofakanallal.blog.hu/2015/11/08/whiskey-s_szosszal_lakkozott_sous_vide_sertesszuz_es_hasselback_batata_fuszeres_joghurttal#more8059862
süti beállítások módosítása