Sajttorta és brownie nélkül lehet élni, de nem érdemes! Természetesen nemcsak egészséges és mindenmentes recepteket fogok közzétenni a blogomon, hiszen azokra is kell gondolni, akik csillapítani szeretnék az édességéhségüket.
Tegnap elkezdtem tortakrém és sajttorta ötleteket összeírni és kaptam egy üzenetet a pasitól, hogy ő bizony úgy enne valami édeset! Össze tudnék-e dobni valamit. Persze, csak ha belefér az időmbe. Épp kenyeret sütöttem - az egy külön sztori, úgyhogy arról majd később. Mivel a sajttorta nem egy időigényes mulaccság, ezért amíg a kenyér autolízise folyt - ergo a lisztet összekevertem a vízzel és állni hagytam - pont volt rá egy szabad fél órám.
Tudom, hogy elfogy, így kizárt, hogy egy kis tortaformát összepiszkoljak a torta kedvéért!
Miből készül?
Krém
30 dkg mascarpone
20 dkg porcukor
3 csomag vaníliáscukor
1 citrom leve
250ml Cremefine (habtejszín)
1 csomag aldis instant zselatin
Alap
1 csomag Győri keksz
10dkg teavaj
Díszítés, mint karamell
5 dkg barnacukor
0,5 dl habtejszín
1 ek. víz
0,5 tk. teavaj
1 doboz toffifee
Hogyan lesz ebből sajttorta?
Első lépésként a vajat felolvasztom, a kekszet megdarálom és összekeverem őket a sütőpapírral kibélelt tortaformában. A hűtőbe teszem, hogy megdermedjen.
Második lépésként géppel felverem a habot - ha szükségesnek érzitek, menjen bele egy habfixáló. Egy műanyag spatulával pedig összekeverem a mascarponét a porcukorral, a vaníliáscukorral, a citrom levével. Nem tudom mi változott a most kapható és régebbi zselatinok között, de komoly harcot szoktam vívni a csomómentesség jegyében. Így a legegyszerűbb megoldást választom: A habtejszínhez adagolom apránként a zselatint. Miután kemény habbá vertük a tejszínt, óvatosan keverjük hozzá a habtejszínt.
Nagyjából, amíg a krém elkészül, megdermed az alap is és szép egyenletesen eloszlathatjuk rajta a krémet. Legalább 4-5 órán keresztül dermedjen csak a hűtőben. Utána ráérünk feldíszíteni.
Végezetül a karamellszószhoz a barnacukorhoz adom a vizet. Szépen megpirítom folyamatos kavargatás mellett, majd a forráspont után egy picivel hozzáadom a felforralt! - ez nagyon fontos, különben kicsapódik - habtejszínt és legutolsó lépésként azt a pirinyó vajat.
Ha a tortánk teljesen megdermedt, a karamellszószunk kihűlt, akkor kanállal elnagyolt mozdulattal "locsoljunk" rá csíkokat. A toffiffee-t minden negyedre tegyünk először, hogy szép szimmetrikus legyen és felezzük a két bonbon közötti távolságot, amíg esztétikusan tudunk pakolni a tortára. A maradékot természetesen együk meg, ne kísértsen minket tovább.
Jótanács! Ne szerénykedjünk! Vegyünk belőle bátan 2 szeletet!
Ha kíváncsi vagy a fent említett brownie-m receptjére, amihez mostanában 3-4 evőkanál földimogyorókrémet is szoktam adni, az alábbi linken találod meg:
https://fincsa-nindzsa.blog.hu/2016/03/19/brownie_451