Őszintén szólva halvány fogalmam sem volt róla, hogy a humuszkrémhez szükségem lesz a szezámmagból készült "pasztára" is, ami tulajdonképpen a darált szezámmag és olaj egyvelege. Maradjunk annyiban, hogy humuszt eddig csak a Hummusbar-ban fogyasztottam és eszembe se jutott, hogy valaha otthon is el fogom készíteni.
Egyelőre csak tesztverziót készítettem belőle, mert nem tudtam ízleni fog-e és vajon jól sikerül-e. Mert simán el lehet rontani és az első adagot túl is pirítottam. Még szerencse, hogy a kutyám jó ízűen falta be, mindenféle nyomot és bizonyítékot eltakarítva.
Lássuk, mi fán terem!
Hozzávalók (2 adag humuszhoz)
10 dkg szezámmag
3-4 evőkanál olivaolaj
só (igény esetén)
Kalória: 838
Fehérje: 17.7g
Zsír: 79.7g
Szénhidrát: 11.7g
A szezámmagot egy leheletnyit megpirítjuk tényleg csak éppen hogy, mert ha megégetjük, akkor keserű lesz az íze és tényleg csak a kutya eszi meg.
Ha megpirítottuk, egy nagy tálcára egyenletesen oszlassuk el, hogy mielőbb kihűljön. Ha kihűlt, óvatosan öntsük bele az aprítógépbe és először 3 evőkanál olajat öntsünk hozzá. Indítsuk el a gépet.
Szép krémes állagú masszát kell kapnunk, ehhez 2-3 perc feltétlenül szükséges. Ha úgy érezzük, még nem érte el azt a halmazállapotot, amit szeretnénk, akkor adjunk hozzá még egy kanálkányi olajat és ha igényli, egy csepp sót is. Nekem igényelte.
A humuszhoz fogom felhasználni valamint salátára öntetként adok neki egy esélyt.