Fincsa-nindzsa

Chillis mangólekvár

2012. július 24. - fincsanindzsa

Egyszer csak, nagy unszolásra betoppant a chilli és a mexikói kaja az életembe. Az elején minden bajom volt tőle, a tipikus kezdő csípős étel fogyasztóknál. Aztán szépen hozzászoktam, és egyszerre többet és többet, bírtam, és kívántam.

Olyannyira, hogy nagy bátran chillis mangólekvárt is készítettem. (És a barátaink között ennek lett a legnagyobb sikere).

 

Hozzávalók

6 kemény mangó (kb. 2 kiló nettó súly)

chillipaprika (habanero és jalapeno féle) ízlés szerint

3dl víz

15-20 dkg cukor

1tk. Haas zselésítőszer 4:1

 

A mangókat hámozzuk meg, majd a húsát vágjuk szeletekre. Egészen a magjáig szedjünk le róla mindent, amit lehetséges. A mangószeleteket kb. 2x2 centis kockákra vágjuk fel, és tegyük fazékba. Tegyünk rá először 15 dkg cukrot, a maradékot a végén, és csak ha szükségesnek látjuk. Öntsük hozzá a vizet, majd főzzük bele a chillipaprikákat. Én egy elég erős paprikával próbálkoztam, de egy jóval gyengébb verzió lehet, hogy sokkal jobb lenne. Itt a mini pirosra gondolok, aminek sajnos nem tudom a nevét. A paprikából néhány szeletet vágjunk le, a magját csak akkor főzzük bele, ha nagyon erősre szeretnénk.

Forraljuk fel, és addig főzzük, amíg a mangó teljesen szét nem fő. Forrás után középlángon főzzük tovább, és egy teáskanál zselésítőt adjunk a majdnem elkészült lekvárunkhoz, hogy még sűrűbb legyen. Ha nem vagyunk elégedettek az állagával, tehetünk még hozzá, de figyeljünk arra, hogy amíg hűl, folyamatosan sűrűsödik.

Közben a már korábban sterilizált befőttesüvegeket töröljük szárazra – vigyázzunk, ne maradjon egy csepp víz se benne, mert akkor romlásnak indulhat a lekvárunk. Egy tepsiben engedjünk egy kevés meleg vizet, és állítsuk bele a befőttes üvegeket. Ezzel óvjuk meg, hogy a forró lekvártól elpattanjon az üveg.

 1_55.jpg

Forrón merjük a befőttesüvegekbe, majd hagyjuk teljesen kihűlni és csak ez után fedjük le.

2_39.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr944674019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása