Fincsa-nindzsa

Majdnem-sparhelten sült lepény

2014. november 02. - fincsanindzsa

Nahát-nahát, annyi meg annyi ki nem posztolt, ámbár régen lesütött és befényképezett csoda áll mappákba rendezve a blog frissítéséhez. És most a kezembe került egy olyan remek, amit még augusztus 20-án próbáltunk ki: a sparhelten sült lepényt. Hát bevallom őszintén nagyon finom volt, de sparhelt híján a tűzhelyet és a serpenyőt vettük igénybe az otthoni mutatványhoz. Ugyan nem lett annyira füstös ízű, azért szódával elmegy :)

Hozzávalók (mérettől függően 6-8 darab)

Tészta:

50dkg liszt
½ élesztő
2,5dl tej
1dl víz
1 púpos ek.porcukor
1púpos ek. só
olaj

Töltelék:

hagyma, csemege uborka, tejföl, sonka, kukorica, fokhagyma, sajt

4_115.jpg

A tészta nagyon hasonló a lángoshoz, de annyira talán nem nyúlós. Az élesztőt futtassuk fel langyos tejben egy kevés kristálycukorral, majd a liszttel és vízzel dolgozzuk alaposan össze. Végül adjuk hozzá a sót is. Ha nem érezzük elég sósnak a tésztát, akkor egy csipetnyi tegyünk még hozzá.

Tegyük a tésztát jó meleg helyre, akár be is gyújthatjuk a sütőt, hogy mielőbb megkeljen.

1_256.jpg

Kb. 30-40 perc kelesztés után kezdjünk hozzá a sütéshez. Közel egyforma gombócokat tépkedjünk a tésztából, majd olajos kézzel nyújtsuk kb. 4-5mm vastagságúra. Én téglalap alakúra szoktam nyújtani, mert úgy könnyebb megtölteni.

2_202.jpg

 

A serpenyőbe téve, még kicsit terítsük szét az ujjainkkal a tésztát, hiszen a hő hatására még vastagabb lesz. Az egyik oldalát teljesen süssük meg, a másik oldalát csak félig. A teljesen megsült oldala legyen felül, kenjük meg az egész felületet tejföllel, bár a legjobb ha ebbe egy kevés fokhagymát is zúzunk. Kedvünk szerint ízesíthetjük, nekem a tuti nyerő: csemegeubi, sonka, lilahagyma és sajt. Természetesen minden vékony szeletekre szelve. A tölteléket csak a tészta egyik felére szórjunk, ugyanis hosszában félbe kell hajtani és úgy is sütni egy picit, hogy a sajt is megolvadjon. Töltés után hajtsuk félbe, és nyomjuk össze alaposan. Süssük tovább mindkét oldalát.

5_62.jpg

 

 

 

Melegen fogyasszuk! Díjnyertes és roppant laktató.

A bejegyzés trackback címe:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr666828925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

www.fakir.uw.hu 2014.11.02. 11:30:15

...és akkor nézzünk be a színfalak mögé: "Nahát-nahát, annyi meg annyi ki nem posztolt, ámbár régen lesütött és befényképezett csoda áll mappákba rendezve a blog frissítéséhez."

fincsanindzsa 2014.11.02. 13:04:23

@www.fakir.uw.hu: hoppá, lebuktam :) Sajnos nem tudok ütemben posztolni, ahogy főzök.

www.fakir.uw.hu 2014.11.02. 16:35:32

@fincsanindzsa: még mindig jobb, mintha fordítva lenne: nem tudnál olyan ütemben, főzni, mint posztolni - ergo éhenmaradnál :D

Amúgy azért írtam, mert tetszett, jó tudni, ogy ki-hogy bloggol (vagy csinál bármi mást), a backstage mindig érdekesebb, mint az "előadás".
Viszont....beleugathatok?
Ha már ilyen komoly géppel lövöd a képeket, (D3100), akkor miért nem figyelsz egy kicsit jobban oda rá, hogy:
- valahogy több fény legyen a "modellen", pl két olvasólámpával kétoldalról, esetleg udvaron, erkélyen természetes fénynél csinálni
- a magas ISO-tól (az utolsó kép: 1600) ilyen zajos a kép, jobb lenne max 800, de inkább 400-on tartani
- a zársebesség, vagy mi (exposure time) pedig 1/500: "anyám!", ez azt jelenti, hogy a másodperc ötszázad része alatt készül a kép. Ezt kb. sportolók fotózásához, meg vízeséshez szokták használni, de az a tál kaja nem szalad el! Akár egy másodpercig is nyitva lehet a zár - igaz állványon. Olyan kicsi, asztali állványt lehet venni pár száz forintért minden hiperben, ennyit megérne.
- utómunka: Photoshop, vgay GIMP, vagy bármi más...
...mert ezek a képek homályosak.
De ha bánt a kommentem, akkor bocsi, csak építő jellegű akart lenni a kritika. (Majd kitörlöd, bannolsz, stb. :D)

Amúgy guszta, meg tök jó a leírás, meg minden, el is mentem a blogot a főzés mappába, mert szeretném az itt felhalmozott tudást használni.
Szép napot: Fakir

fincsanindzsa 2014.11.02. 21:09:37

@www.fakir.uw.hu: kifejezetten hálás vagyok a kommentedért. Azon ritka kivételek egyike vagy, aki puszta jó szándékból szeretne segíteni azért, hogy minőségibb "anyag" kerüljön ki a blogomra, ami számomra az elégedett visszatérő blogolókkal egyenértékű.
Gyors reflektálás, mert nem tudtam elmenni mellette és piszokmód bosszantott, hogy nem jól használom a gépem és teljes mértékben igazad van.
1. Sajnos erkély és udvar kilőve, de most a konyhában sokkal több a fény, mint eddig így ezzel a természetes fénnyel próbálok játszani, de nem megy, megfogadom az olvasólámpás tanácsod, és talán még egy derítőt is érdemes lenne üzembe helyezni.
2. Szentül meg voltam győződve, hogy az ISO csak 400-as értéken van, ezért végigpörgettem néhány képet és elborzadtam, amit láttam.
3. Zársebesség szintén, mint a 2.-es válaszban :) Állványt hely hiányában nem tudom hogy fogom tudni alkalmazni - amúgy van és már csak ki kéne próbálni.
4. utómunka: ha esetleg egy gyorstalpalót tartanál photoshopból, azt nagyon szívesen venném, de erről beszéljünk még :) És az utolsó kép nem azért homályos, mert nemcsak az utómunka hiányzik, hanem a fókusz sem lett megfelelően belőve.

Ha a "képzés" vállalható, akkor folytassuk a beszélgetést priviben, ok?
süti beállítások módosítása