Fincsa-nindzsa

Lime-os- vaníliás rebarbaralekvár

2012. július 20. - fincsanindzsa

Az este nagy részét ismét a lekvároknak szántam. Ha inden jól megy, már csak hagyma- és szilvalekit kell csinálnom és talán még egy adag natúr mangót, vagy valami kevésbé durvát.

Ma három félét „dobtam” össze, de a legjobban az első, a lime-os-vaníliás rebarbara sikerült. Szerintem. Utoljára gyerekkoromban ettem rebarbaramártás, de még mindig érzem a pikáns és fanyar ízét, ha rá gondolok. Gondoltam felidézem a gyermekkort. Anyukám kolléganője ma megsúgta, hogy a rebarbara júniusban a legjobb, mert akkor finom zsenge. Szóval legközelebb még ezt is figyelembe fogom venni. Ergo jövőre.

Hozzávalók

1.5kiló rebarbara (pucolás után kb. 1,25kg marad belőle)
40dkg cukor
4.5dl víz
2 lime
2 vaníliarúd
¼ Haas zselésítőszer 4:1

A rebarbarát pucoljuk meg. Ma azt olvastam, hogy ugyanúgy kell, mint a spárgát. Mivel még életemben nem pucoltam azt, józan észre hallgatva megnéztem, hogy is lehet nekiesni. Mivel fás zöldségről beszélünk, a „héját” húzzuk le, majd ha még marad rajta felesleges borítás, azt késsel kaparjuk le. Mossuk meg, mérjük le, majd kockázzuk kb. 2centis darabokra.

A vaníliarudakat kaparjuk ki: hosszában vágjuk félbe, nyissuk szét, majd a késünk tompább végével kaparjuk ki a levő magvakat. Mind a rudat, mind a magokat tegyük a rebarbarához. Adjuk a rebarbarához a cukrot és a vizet is, majd a lime-ot mossuk meg, majd vágjuk négy karikára. Nyomjuk a rebarbarára a levét, majd héjastul dobjuk a fazékba. Forraljuk fel az alapanyagokat, majd ha a rebarbara forrás után kezd puhulni, és levet enged, akkor szedjük ki a lime-ot és a vaníliát, majd botmixerrel turmixoljuk le. Ezek után a vaníliarúdat rakjuk vissza a készülő lekvárba, majd a zselésítőnk negyedét öntsük hozzá, és főzzük tovább még egy 5-10 percet.

1_50.jpg

Közben a már korábban sterilizált befőttesüvegeket töröljük szárazra – vigyázzunk ne maradjon egy csepp víz se benne, mert akkor romlásnak indulhat a lekvárunk. Egy tepsiben engedjünk egy kevés meleg vizet, és állítsuk bele a befőttes üvegeket. Ezzel óvjuk meg, hogy a forró lekvártól elpattanjon az üveg.

Szedjük ki a vaníliarudakat, majd merjük az üvegekbe a lekvárt. Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt lefedjük. 

2_35.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr574667266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása