Fincsa-nindzsa

Nagyi kedvence 5. - Képviselőfánk

2012. július 28. - fincsanindzsa

Kis túlzással, ezer meg egy éve nem ettem képviselőfánkot. Bevallom őszintén, hogy cukrászdában sajnálom kiadni rá a pénzt, mikor meglátom az árát, sőt abban sem vagyok biztos, hogy az az íz megfelel majd az ízlésemnek. Ugyanis, bármilyen hihetetlen, félek az új ízektől. Vagyis legalábbis eddig azt hittem. Azért mostanában jóval bátrabb vagyok, de vannak ételek, amit még a mai napig nem vagyok hajlandó megkóstolni, vagy másképp készíteni, mint a sztenderd megszokott. Ezen a recepten egy kicsit változtattam. A mami elég vajasra készíti a krémet, amit én annyira nem szeretek, ezért inkább egy főzött pudingosat használok, minimális vaj felhasználásával. Viszont amit ő készít alapreceptet is megosztok mindenképp, hiszen lehet, hogy valaki pont azt a vajas krémet szereti.

Hozzávalók

Tésztához

10dkg liszt
6dkg zsír
4tojás
10 kanál víz

Vaníliás krémhez 1.

5dl tej
5 csapott kanál liszt
2-3 tojás sárgája
cukor

A krém másképpen (1 adag képviselőfánkhoz 2 adag pudingot főzzünk)

5dl tej
1 csomag vaníliáspuding
3 ek. kristálycukor
1-2ek. teavaj

A vizet és a zsírt forraljuk fel, majd adjuk hozzá a lisztet és egyenként a tojásokat, éppen annyit, amit a liszt felvesz, és csak akkor, amikor már a forró vizes-zsíros masszánk már a liszttel való kevergetés közben kellően kihűlt, ugyanis a tojás kicsapódik, ha erre nem figyelünk. Addig keverem a masszát, amíg homogén állagúvá nem áll össze.

A gáztepsit sütőpapírral béleljük ki, majd alaposan vajazzuk ki a sütőpapírt. Egy evőkanállal félgömböket „szaggatunk”, kb. 3-4 centi nagyságúakat, és egymástól 4-5 centi távolságra helyezzük őket a gáztepsiben.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük közben. Első körben 20-23 percig sütjük a fánkokat, anélkül, hogy a sütőt kinyitnánk. Ha kinyitjuk, akkor a fánkocskák össze fognak esni. Süssük még további 3-5 percig, szép aranybarnára. Közben hústűvel szurkáljuk meg, hogy kellően megsült-e a közepe. Ha megsült, szedjük ki a sütőből, helyezzük egy gyúródeszkára és hagyjuk kihűlni.

Amíg a tésztánk sül, készítsük el a vaníliás krémet. A liszthez adagoljuk apránként a tejet és keverjük csomómentesre. Ha az összes tejet hozzáöntöttük, üssük hozzá a tojásokat és a cukrot is, majd forraljuk fel.

2_41.jpg

Ha ez a verzió kevésbé tetszik, akkor mintha simán vaníliás pudingot főznénk, a pudingporhoz apránként adagoljuk hozzá a tejet, és keverjük csomómentesre. Keverjük hozzá a cukrot is. Főzzük fel, majd ha elkészült, hagyjuk egy kicsit hűlni, majd keverjük bele a 2 kanál vajat. Ezután hagyjuk teljesen kihűlni.

Ha a tészta és a főzött puding is teljesen kihűl, vágjuk ketté a tésztát és töltsük meg a pudinggal. Ha szeretjük, tejszínhabot is fújhatunk egy plusz rétegként.

3_19.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr424683112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása