Ha lúd, legyen kövér. Mostanában nagy hangsúlyt fektetek arra, hogy minél egészségesebben és körültekintőbben étkezzünk, ám ez nem minden recepten látszik :) Mindig is imádtam a jó fokhagymás ételeket, ez alól nem volt kivétel a bruschetta sem. Sőt!
Amit most mutatok Nektek, az nagyon hasonlít erre, azonban nem a paradicsomos fokhagymás feltét kerül a pirítósra, hanem egy isteni májas alap. Inkább egy hétvégi nyugodt, láblógatós reggelihez javaslom, mert a hétköznapi reggeli kicentizett indulásokba nem biztos, hogy belefér.
Ha kíváncsiak vagytok rá, a Crostini mini pirítóst jelent, ahol a ciabatta vagy bagett szeleket olivaolajon megpirítjuk, majd a falatkákra feltétként pástétomot kanalazunk. Elsősorban előételként fogyasztjuk, azonban ez elég laktató ahhoz, hogy önmagában is jól lakhassunk tőle.
Hozzávalók
25dkg csirkemáj
5dkg kolbász
1 kis fej vöröshagyma
1 szár zeller
3-5 levél zsálya
2-3 babérlevél
2-3 szelet szardellafilé
olivaoolaj
pár szem karpibogyó
alaplé, fehérbor
tengeri só, bors
pirított bagett
A májat mossuk meg alaposan, ha zsíros részt találunk, vágjuk le róla. A vöröshagymát vágjuk apró kockákra, a kolbásszal és a zellerrel együtt, a zsályát nagyobb darabokra, a fokhagymát szeleteljük fel vékonyan. Természetesen a májat is vágjuk kisebb darabokra.
A serpenyőt forrósítsuk fel, majd egy kevés olajon dinszteljük meg a hagymát, a zellert, a kolbászt és a zsályát. Majd adjuk hozzá a májat, néhány babérlevelet. Sóval és borssal ízesítsük. Adjunk hozzá egy kevés fehér bort, ha van készen, akkor alaplevet is. A bor kellemesen kihangsúlyozza az ízt.
Hagyjuk, hogy forrjon egyet, majd adjuk hozzá a szardellafilét és a kapribogyókat. Ezután villával törjük össze alaposan.
Egy bagettet szeleteljünk fel. Használjunk egy új serpenyőt, amiben néhány kanál olivaolajat forrósítsunk fel, majd az ujjnyi vastag kenyérszeletek mindkét oldalát pirítsuk meg. Ezután kanalazzunk rá a pástétomból.