Az egyik kolléganőm francia, és amikor legutóbb bevittem a Tarte Tatint, amit sütöttem, nagyon megörült neki, ugyanis kiderült, hogy ez egy igazi bretagne-i csemege, ahonnan ő is származik. A Quiche lorraine-t nem kóstoltattam meg Vele, de szerintem ízlett volna neki is. Ahogy nekem is bejött. Bár legközelebb húsos verzióban próbálom ki, mert a csak zöldséges menü nem az én asztalom.
Hozzávalók (26-os piteformához)
Tésztához
15dkg liszt
8dkg teavaj
2 tojás sárgája
2 csapott evőkanál tejföl
csipetnyi só
Krémhez és a töltelékhez
2 tojás
10dkg kecskesajt
1.5dl főzőtejszín
bors
szerecsendió
20 dkg vegyes zöldség
2 gerezd fokhagyma
olivaolaj
A tészta alapanyagait gyúrjuk össze, figyeljünk arra, hogy a vaj minél hidegebb legyen. Ha a kezünk meleg, akkor néhány percig tartsuk jeges víz alá, hogy a kézmelegünk ne olvassza meg a vajat. Ha jól összedolgoztuk, akkor tekerjük folpackba és egy fél órát pihentessük a hűtőben.
A krémhez vágjuk kockákra a kecskesajtot, dolgozzuk hozzá a tejszínt és főszerezzük ízlésünk szerint: szerecsendióval, sóval és borssal.
Fél óra eltelte után szedjük ki a tésztát a hűtőből, majd béleljük ki vele a piteformánkat, és 180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt süssük aranybarnára.
Amíg a tészta sül, addig vágjuk vékony csíkokra a zöldségünket, használhatunk ízlés szerint répát, hagymát, gombát, spárgát stb. Fokhagymával és zöldfűszerrel ízesítsük (pl. kakukkfű).
Pirítsuk meg olajon a zöldségeket, majd ha a tészta elkészült kanalazzuk bele a félig megpuhult zöldségeket, merjük rá a krémsajtot szószt, majd tegyük vissza a sütőbe. 190 fokon süssük kb. fél óráig, hogy a teteje is megbarnuljon.