Fincsa-nindzsa

Libamáj roston, grillezett fügével és pirított kaláccsal

2013. június 24. - fincsanindzsa

A blogon nem szoktam csúnya szavakat használni, de olyan baszott jó az a kaja, amit most mutatok nektek, hogy megnyaljátok mind a 10 ujjatokat utána. Ez is egy édes-sós kombináció, de az igazi király kategóriából. Napok óta erről álmodozom, és ma végre a kezembe akadt a recept és lehetetlenség volt ellenállni a csábításnak. Kicsit extra, ám nagyon rövid idő alatt összedobható kajáról beszélünk. Néhány infó a libamáj választása előtt. Egy igazán jó libamáj 500-600g közötti nagyságú, nem túl zsíros. Azonban 900 grammosnál nagyobbat ne vegyünk semmiképp!

Hozzávalók

15dkg libamáj
kevés majoranna
kakukkfű
só,bors
kalács
kevés vaj
3db füge
5ek. barnacukor
5ek balzsamecet

A májat szedjük ki a hűtőből egy órával az elkészítés előtt.

Először készítsük el a fügéhez szükséges szirupot: a barnacukrot és a balzsamecetet forraljuk össze, amíg apró buborékok meg nem jelennek benne. Ha szeretnénk, egy kevés vörösbort is adhatunk hozzá. A fügét szeleteljük fel cikkekre, szórjuk meg barnacukorral, mert 4-5 perc alatt 250 fokos sütőben pirítsuk rá a cukrot. Majd forgassuk bele a szirupba, amit ez idő alatt megfőzünk. Kb. 10-20 másodpercig.

A kalácsot szeleteljük fel, és egy kevés vajon, egy serpenyőben mindkét oldalát pirítsuk meg.

A májat egy picit sózzuk meg, de csak az egyik oldalát, friss majorannát, kakukkfüvet és borsot is adjunk hozzá. A kalács zsiradékán süssük meg mindkét oldalát közepes lángon, - több zsiradékot nem igényel, hiszen maga a máj is elég zsíros - de úgy, hogy a libamáj ne zsugorodjon nagyon össze. Nagyon óvatosan forgassuk, nehogy szétessen a máj.

Tálalás előtt egy alufóliára helyezzük, és a serpenyőből csorgassuk rá a maradék zsiradékot, és a zöldnövényeket is helyezzük rá.

1_86.JPG

A májat helyezzük a kalács szeletekre, de előtte fel is szeletelhetjük meleg késsel. Helyezzünk köré fügét, amit még a sziruppal nyakon is önthetünk, ha jól esik. 

2_64.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr705363677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása