Fincsa-nindzsa

Pite 6. - Meggyes-barackos pite

2013. július 11. - fincsanindzsa

Amit tényleg igazán rég csináltam, az az édes pite. Mivel tombol a gyümölcsszezon. meg úgyis alkalom szüli a tolvajt, úgy gondoltam, miért ne készíthetnék egy fincsi sütikét. Természetesen nem saját fogyasztásra. Hiszitek vagy sem, de egy falatot sem ettem belőle.

A krémje nem ám a bolti puding, hanem szépen magam főztem. Így ám az igazi :)

Hozzávalók

10dkg meggy
1 barack

instant zselatin

Tésztához: (23centis forma)

150g liszt
40g porcukor
80g teavaj
1 tojás sárgája
fél citrom leve

Főzött pudinghoz:

2dl tej
fél vaníliarúd kikapart bele
2 tojás sárgája
3ek. kristálycukor
2 csapott kanál liszt

Valószínűleg nem helyes, de én szobahőmérsékletű vajjal szoktam a vajas tésztát összegyűrni, mert úgy könnyebb bánni vele. A lisztet először morzsoljuk össze a vajjal, majd dolgozzuk hozzá a cukrot és a tojás sárgáját is, a citrom levével együtt. Folpackba csomagoljuk be és legalább 1 órára tegyük a hűtőbe, hadd dermedjen.

Ez idő alatt főzzük meg a pudingot az alábbiak szerint:

A tejet forraljuk fel, a vaníliarúd magját kaparjuk ki, méghozzá így: hosszúban vágjuk fel  a vaníliarudat, majd a kés tompa hátát nyomjuk a héjának és egy határozott mozdulattal toljuk végig a kést, ami kifordítja a magokat. Ezt adjuk a tejhez, és amíg felforr a tej, addig nyugodtan a vaníliarúd héját is hozzáadhatjuk.

2_95.jpg

3_57.jpg

A tojásokat verjük habosra a cukorral és a liszttel, majd ha a tej felforrt, kettő pillanatra öntsük hozzá a tojáskikeverthez, keverjük össze és azonnal öntsük vissza a lábosba, és helyezzük vissza a tűzre. Folyamatos kavargatás mellett várjuk meg, amíg elkezd besűrűsödni, és utána húzzuk le a lángról. (Általában ezt úgy csinálom párhuzamban, hogy a tészta már kisült, amikor a krém elkészül, ugyanis a krémet azonnal be lehet tölteni a tésztába).

A sütőt 180 fokra melegítsük fel.

A tésztát egy gyúródeszkán nyújtsuk 3-4mm vastagságúra. A legújabb szerzeményem az IKEA-ban egy szilikon alátét, ami gyúródeszkaként funkcionál. Állati. Ennél jobb találmány nincs is a világon.

Nézzük meg, kb. mekkora a formánk és ennél egy picit nagyobbra és kör alakúra nyújtsuk, hogy egy mozdulattal bele tudjuk helyezni a piteformába.

Jó tanács! Szigorúan fém vagy kerámia formát használjatok, mert a tésztája porhanyós és a szilikonformában teljesen megtörik a tészta. Én sajnos így jártam.

1_139.jpg

Hagyjunk a peremének is tésztát, amit egyenletesen nyomkodjunk le, hogy jól átsüljön. A piteforma „sarkaiban” is nyomkodjuk ki a tésztát, hogy ne legyen levegős, majd egy sütőpapírral takarjuk le, öntsünk bele babot vagy borsót, amit nehezékként hasznáhatunk. Én évek óta ugyanazt használom, Ti is nyugodtan tegyétek ugyanezt. Semmi baja nem lesz a szárazbabnak.

Kb. 10 perc alatt süssük így elő, majd szedjük ki a sütőpapírt a babbal együtt és süssük még 5-10 percig. Ha aranybarnára sült szedjük ki, és hagyjuk egy kicsit hűlni.

Ezután oszlassuk el rajta a pudingot, még melegen, mert különben nagyon gyorsan megszilárdul.

A meggyet magozzuk ki és mossuk meg, a barackot pedig vékonyan szeljük fel. Kedvünk szerint díszítsük. Természetesen más gyümölcsöt is haszánlhatunk hozzá.

Végezetül jöhet a zselatin, ami a legnagyobb ellenségem. Ugyanis állandóan túlfolyik a torta peremén és totál eláztatja a tésztát, amitől frászt kapok és dobnám szívem szerint ki az egész alkotást a kukába.  Mot már csak a gyümölcsöt fogom lekenni egy ecset segítségével, hogy ne legyen gebasz belőle.

Szóval, ha szeretnétek rá tenni, akkor legutóbb instant zselatint használtam, azonban az előírt 400ml helyett csak 200ml-t használtam, és nem lett rosszabb, mint eddig. Ha van valakinek ennél jobb ötlete, kommentelje légyszi! 

4_41.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr625398164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása