Mindannyian nagyon szeretjük a zserbót, én anyukám előállt egy újabb ötlettel. Méghozzá a túrós zserbóval. Húzódzkodtunk, hogy de hát ez mégsem olyan, de mikor megkóstoltuk, akkor rájöttünk, hogy kár lett volna kihagynunk. Vasárnapi desszertnek kiváló.
Hozzávalók:
Tészta:
50dkg liszt
25dkg margarin / teavaj
1 tojás sárgája
1 csipetnyi só
1 csapott tk. szódabikarbóna
4ek. kristálycukor
1cs. vaníliás cukor
1dl tejföl
Töltelék 1:
15dkg dió
10dkg porcukor
Töltelék 2:
50dkg túró
ízlés szerint cukor, citromhéj
1cs. vaníliáscukor
2ek. tejföl
1tojásfehérje
baracklekvár
Dr. Oetker csokibevonó
A tésztához gyúrjuk össze a hozzávalókat, majd ha jól összedolgoztuk, 3 egyenlő részre osszuk szét.
Keverjük ki a tölteléket: A diót a porcukorral daráljuk össze. A túrókrémhez, verjük kemény habbá a tojásfehérjét, a túrót keverjük ki a cukorral, vagy – ízlés szerint – mézzel, a citromhéjjal, vaníliáscukorral és a tejföllel. A felvert tojást ezután óvatosan forgassuk össze a túrókrémmel. A tojásfehérjére azért van szükség, hogy a túrókrém kellően laza legyen.
Melegítsük elő a sütőt 175 fokra, és közben a tepsibe rétegeljük a süteményt az alábbiak szerint:
Tészta – lekvár – dió – tészta – lekvár – túró – kis zsemlemorzsa vagy dió – tészta – csokimáz
Természetesen a csokimázról feledkezzünk el odáig, amíg megsül a tészta. Kb. 30-35 perc alatt megsül a süti, és utána a meleg tésztára oszlassuk el egyenletesen a csokimázat. Mivel nekem sosem sikerül szépre, ezért a legegyszerűbb megoldást választottam: Dr. Oetker mikrózható csokibevonóját használom, amit kis tömbben lehet kapni. Várjuk meg, amíg a süti kihűl, mielőtt fogyasztanánk.