Már számtalanszor megfőztem Jamie Oliver egyik 30 perces kajáját, bár lehet, hogy ő a 15 perces fogások között hirdette J Tényleg fél órán belül elkészül, a tészta főzésével és a hús sütésével együtt. Szeretem a thai kaját, azonban az ötfűszerkeverék miatt a lakásunknak két hétig olyan szaga volt legutóbb, mintha egy távol-keleti kifőzdét üzemeltetnénk. Ebből tanulva, inkább elhagytam ezt a nagyszerű fűszerkeveréket. Egy fontos infó hozzá: egyszerre sok művelet között kell zsonglőrködnünk és mind a négy főzőlapot igénybe kell vennünk.
Hozzávalók
Húshoz:
25-30dkg hátszín
só, bors, ötfűszerkeverék
10-15dkg laskagomba
kevés olaj
Tésztához
3 csomó kínai tojásos metélt
kb. 2 ujjnyi reszelt gyömbér
kevés chilli
1 szál zöldhagyma
fél csokor friss koriander
10-15 garnélarák
földimogyoró
szezámmag
babcsíra
A hús, nagyságától függően, egy-két szeletben süssük meg. Előtte sózzunk, borsozzuk és alaposan dörzsöljünk bele az ötfűszerkeverékből, ami talán kínai. Forrósítsuk fel a serpenyőt, és egy kevés olajat, majd néhány perc alatt süssük meg a hús mindkét oldalát. Amikor a hús már majdnem megsült, dobjuk hozzá a gombát és rázzuk össze a hússal, amíg pillanatok alatt megpirul a gomba. Még forrón, vékony szeleteket vágjunk a húsból. Ahogy Peti mondaná, a „húsz legyen omlósz”.
A vizet rakjuk fel közben forrni. Egy picit sózzuk meg, ha forráspont után a tésztacsomókat pár perc alatt főzzük készre.
A harmadik serpenyőbe dobjunk 1 maroknyi sózatlan földimogyorót és egy kevés szezámmagot, amit pirítsunk meg.
Végül, használjuk ki az utolsó szabadon maradt főzőlapunkat is és kerítsünk egy wokot. A gyömbér reszeljük le, egy kevés chillit vágjunk apróra, a koriandert elnagyoltan aprítsuk fel és pároljuk meg. Dobjuk hozzá a megpucolt garnélarákokat is, és pirítsuk meg. (Mostanában inkább fagyasztottat veszek, aminek csak a farka van fent, így a nettó tömege ár érték arányban jobban megéri.
Ha a tészta megfő, szűrjük le és keverjük össze a wokban levő alapanyagokkal. Adjuk hozzá a gombát, a mogyorót és a szezámmagot, majd a felszeletelt marhát is. Végezetül fedő alatt jól rázzuk össze és frissen fogyasszuk.
A tetejére nyugodtan szórjunk egy kevés babcsírát, nem fogja elrontani.