Fincsa-nindzsa

Gnudi - avagy olasz spenótos nudli

2013. december 04. - fincsanindzsa

Már olyan régen készítettem friss tésztát, hogy lassan már azt sem tudom, hogy kell elkészíteni. Szegény kis csodamasinám, a tésztagép csak szomorkodik a sarokban, mert nem vetem be a nehéztüzérség közé.

Azonban ha egy kis olasz tésztáról tettem említést, egy roppant hamar elkészíthető finomság kerülhet az asztalra, melyhez fél óránál nem is kell több. Mondhatjuk egészségesnek is, hiszen sok zöldség van benne, hozzá, és lisztet is minimálisan tartalmaz. Hogy még finomabb legyen, a finomlisztet cseréljük fel teljes kiőrlésűvel.

Hozzávalók (4 fő részére)

gombóc:

30-40dkg friss spenót
25dkg ricotta
10dkg zsemlemorzsa
3-4 gerezd fokhagyma
szerencsendió
só, bors
olivaolaj
teavaj
1-2ek. liszt
2-3ek. parmezán
2-3 tojás

szósz:

15-20dkg koktélparadicsom
2 fokhagyma vékony szeletekben
peperoncino
olivaolaj

A spenótot mossuk meg alaposan, és pároljuk meg forró serpenyőben, amibe fele-fele arányban kanalazzunk egy kevés teavajat és olivaolajat, nyomjuk bele a megpucolt fokhagymát, sózzuk meg, hogy összeessen, majd ízlés szerint fűszerezzük fehérborssal és szerecsendióval. Ha megfőtt, jól csepegtessük le mielőtt használnánk. Kisebb darabokra vágjuk össze, mert úgy könnyebben tudjuk kezelni.

Tegyünk fel egy lábosban vizet főni.

Ezután keverjük össze a ricottával és a tojással, a reszelt parmezánnal, szórjunk hozzá zsemlemorzsát és ha még nem elég kemény a tészta, akkor lisztet is adjunk hozzá apránként. Ha szükséges ízesítsük még sóval és szerecsendióval.

Ha a víz felforrt, sózzuk meg, egy csepp olivaolajat is adjunk hozzá, majd készítsünk próbagombócot. Fogjunk két evőkanalat és ennek segítségével hosszúság alakú gombócokat készítsünk méghozzá az alábbi lépéseket követve:

Az egyik kanálba egy kevés tésztát veszünk, és úgy csinálunk, mintha a másik kanállal ki szeretnénk kanalazni, azonban csak egyik kanálból a másikba forgatjuk a tésztát, mintha háromszög alakú hosszúkás formát kapnánk. Az első pár „nudli” elég furára fog sikerülni, hiszen meg kell szokni a mozdulatsort, de ha belelendülünk, akkor gyorsan fog menni.

Helyezzük a nudlit a vízbe és néhány perc alatt főzzük készre. Ha a víz felszínére feljön, szedjük ki. Ha szétesik a gombóc, akkor adjunk hozzá még egy kevés lisztet és folytassuk a tészta szaggatását.

Amíg a tésztánk fő, és szaggatásba is belejöttünk, két gerezd fokhagymát szeljünk vékony szeletekre, -tegyük ugyanezt egy kevés peperoncino-val, ha pikáns ízt szeretnénk- és forró olajon kezdjük el pirítani. A koktélparadicsomokat mossuk meg és 2-3 perc alatt dinszteljük meg. feltétlenül koktélparit használjunk, hiszen jóval könnyebb használni is, nem ereszt levet, és csak tényleg néhány percre van szükség ahhoz, hogy megpiruljanak.

1_26.JPG

A nudlikra tegyünk a koktélparadicsomokból, majd reszeljünk rá sajtot és fogyasszuk melegen.

2_21.JPG

Repetagyanús!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr225044150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása