Fincsa-nindzsa

Kenyérlángos

2014. január 07. - fincsanindzsa

Az idei nagy fogadalmam egyike az volt, hogy nem halogatom a dolgaimat. Mivel egy csomó kaját már lefőztem az elmúlt hetek során, most elkezdem a hiányosságaim pótolni. Így mindennap újabb és újabb receptekkel fogok előrukkolni. Az év utolsó napjai során a barátaim szokás szerint nálunk gyűltek össze, ezért évzáróként olyat akartam sütni, ami gyorsan elkészül, nagy adag és kiadós. És nem mellékesen finom is. Ebből kerekedett ki a kenyérlángos. Alapnak anyukám korábbi tésztareceptjét használtam, feltétnek pedig a szokásos tejföl-baconszalonna-hagyma kombó érkezett.

Hozzávalók (3 sütőlapnyihoz)

90dkg liszt
18dkg teavaj vagy margarin
6 tojás sárgája
6dkg élesztő
3-4dl tej

cukor

1 nagy doboz tejföl
400g baconszalonna
1-2 fej lilahagyma
2 gerezd fokhagyma

sajt

Az élesztőt futtassuk fel a cukrozott langyos tejben, a lisztet morzsoljuk össze a vajjal és a csipetnyi sóval, a tojásokat válasszuk szét és a sárgáját keverjük a lisztbe. Ha az élesztő „megkelt”, akkor dolgozzuk össze a liszttel. Ha szükséges még több tej hozzá, akkor egy keveset adjunk hozzá. A tészta állaga szivacsos legyen.

1_209.jpg

A tésztát meleg helyen kelesszük kb 30-40 percig, majd 3 cipót formázzunk belőle. A sütőlapot borítsuk be sütőpapírral, a tésztát nyújtsuk kb. 3-5mm vastagságúra.

A tésztát kb. 10-12 perc alatt süssük meg 180 fokon, hogy a teteje még ne piruljon meg.

5_41.jpg

Amíg a tészta sül: A tejfölbe zúzzunk két gerezd fokhagymát és keverjünk bele egy kevés sót is. A baconszalonnát vágjuk vékony szeletekre vagy kockázzuk fel, attól függően milyet sikerült vennünk és pirítsuk meg egy picit.

3_111.jpg

4_85.jpg

Szeleteljük fel a hagymát, a sajtot pedig reszeljük le.

6_32.jpg

A megsült tésztát kenjük meg tejföllel, szórjuk rá a szalonnát, a hagymát valamint a sajtot és a 180 fokra előmelegített sütőben süssük ropogósra. Grillfokozat nagy segítségünkre válhat.

7_21.jpg

Fogyasztás előtt vágjuk ízlés szerint kockákra.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr315740398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

martineden 2014.01.08. 07:47:59

Mint ahogy a kenyertesztaba,ugy a langosba sem kell tojas

fincsanindzsa 2014.01.08. 08:21:27

@martineden: receptje valogatja, en tettem bele. Bar a kenyerbe tenyleg nem hasznalok, ez igaz
süti beállítások módosítása