Az idei nagy fogadalmam egyike az volt, hogy nem halogatom a dolgaimat. Mivel egy csomó kaját már lefőztem az elmúlt hetek során, most elkezdem a hiányosságaim pótolni. Így mindennap újabb és újabb receptekkel fogok előrukkolni. Az év utolsó napjai során a barátaim szokás szerint nálunk gyűltek össze, ezért évzáróként olyat akartam sütni, ami gyorsan elkészül, nagy adag és kiadós. És nem mellékesen finom is. Ebből kerekedett ki a kenyérlángos. Alapnak anyukám korábbi tésztareceptjét használtam, feltétnek pedig a szokásos tejföl-baconszalonna-hagyma kombó érkezett.
Hozzávalók (3 sütőlapnyihoz)
90dkg liszt
18dkg teavaj vagy margarin
6 tojás sárgája
6dkg élesztő
3-4dl tej
só
cukor
1 nagy doboz tejföl
400g baconszalonna
1-2 fej lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
só
sajt
Az élesztőt futtassuk fel a cukrozott langyos tejben, a lisztet morzsoljuk össze a vajjal és a csipetnyi sóval, a tojásokat válasszuk szét és a sárgáját keverjük a lisztbe. Ha az élesztő „megkelt”, akkor dolgozzuk össze a liszttel. Ha szükséges még több tej hozzá, akkor egy keveset adjunk hozzá. A tészta állaga szivacsos legyen.
A tésztát meleg helyen kelesszük kb 30-40 percig, majd 3 cipót formázzunk belőle. A sütőlapot borítsuk be sütőpapírral, a tésztát nyújtsuk kb. 3-5mm vastagságúra.
A tésztát kb. 10-12 perc alatt süssük meg 180 fokon, hogy a teteje még ne piruljon meg.
Amíg a tészta sül: A tejfölbe zúzzunk két gerezd fokhagymát és keverjünk bele egy kevés sót is. A baconszalonnát vágjuk vékony szeletekre vagy kockázzuk fel, attól függően milyet sikerült vennünk és pirítsuk meg egy picit.
Szeleteljük fel a hagymát, a sajtot pedig reszeljük le.
A megsült tésztát kenjük meg tejföllel, szórjuk rá a szalonnát, a hagymát valamint a sajtot és a 180 fokra előmelegített sütőben süssük ropogósra. Grillfokozat nagy segítségünkre válhat.
Fogyasztás előtt vágjuk ízlés szerint kockákra.