Fincsa-nindzsa

Vadas zsemlegombóccal

2014. március 23. - fincsanindzsa

Ez az egy rossz van a blogolásban, hogy szinte kétszer ugyanazt nem eheted, mert mindig valami újdonsággal kell előrukkolni. De most nem foglalkoztam ezzel, sőt azzal sem, hogy ez a poszt már egyszer volt kint. Hátha valaki más is kedvet kap egy kiadós vadas készítéséhez. Ha valakinek nem tetszik a recept, akkor válogasson a többi lehetőség közül, hisz semmi sem kötelező :)

Hozzávalók

Húshoz

90dkg marhahús (preferáltan marhafelsál)
50 dkg répa
30 dkg fehérrépa
fél zeller
2 gerezd fokhagyma
3 fej vöröshagyma
babérlevél
kis pohár tejföl
1ek mustár
kis cukor
olaj
őrölt bors

Zsemlegombóchoz:

25dkg liszt
2 zsemle
1 tojás
víz

(petrezselyem, vöröshagyma)

A vöröshagymát vágjuk apró kockákra, és dinszteljük meg. A húst szeleteljük szép vékonyra, majd süssük meg egy kicsit mindkét oldalát a hagymán. Sót, borsot és babérlevelet adjunk hozzá, majd öntsük fel vízzel, hogy párolódjon a hús. Karikázzuk fel a megtisztított sárga- és fehérrépát, zúzzunk bele fokhagymát is, valamint az egész zellert is tegyük bele. Öntsük rá még vizet, ha szükséges, hogy teljesen ellepje a húst és a zöldségeket. Kb. 1.5-2 órán keresztül hagyjuk párolódni, amíg a hús teljesen megpuhul.

 6_28.jpg

7_18.jpg

 

Ha a hús megfőtt, szedjük ki. A zöldségeket turmixoljuk össze. Ne felejtsük el kiszedni belőle a zellert. Ízesítsük egy kicsit: cukrozzuk meg, tegyünk hozzá mustrát és egy kis pohár tejfölt. Ha nem elég ízes, sózzuk és borsozzuk még egyszer. Alaposan dolgozzuk el a tejfölt, ne legyen csomós.

A zsemlét kockázzuk fel és pirítsuk meg. Ha szeretjük a hagymát, nagyon apróra kockázzuk fel és dinszteljük meg egy kevés olajon. Vágjunk fel petrezselymet is. És adjuk a vöröshagymához. Majd ha a hagyma üvegesre párolódott, és a zsemlekockák is ütemesen pirulnak, akkor öntsük a zsemlekockákhoz.

1_197.jpg

4_75.jpg

3_100.jpg

 

Közben a hozzávalókból készítsünk nokedli tésztát, majd keverjük össze a zsemlekockákkal. Forraljunk egy nagy lábosban vizet, majd ha forr, 3 nagy csipet sóval ízesítsük a vizet. Formáljunk gombócokat a masszából, és dobjuk a vízbe. Főzzük addig, amíg fel nem jön a víz tetejére. Utána merjük ki a vízből. 

 

 5_34.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr444721024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mendson 2013.11.01. 12:39:50

Nem tudom. A vadashoz a húst vagy 2-3 napig pácolni kell zöldséges,hagymás borókabogyós , babérleveles ,borsos fehérboros stb felforralt páclében , melybe kihülés után berakjuk a húst. Ugye a lényege a domesztikált állatok húsából készült vadasnak , hogy valamilyen módon a vad izét kölcsönözzük neki. A 2-3 napos pácolás után a húst minden oldalán megpiritjuk.A hús kivétele után a vissza maradt zsiradékon még mindenféle karamellizációs és zöldségpiritásos dolgokat tesszünk-vesszünk és utána a húst visszatesszük , páclével felöntjük és puhára pároljuk. a hús kivétele (na és persze a babérlevél) kivétele után a maradványból mártást készítünk mindenféle sürítő adalék (tejfől,tejszin, liszt) és technika (botturmix,turmix, paszírozó stb) segítségével.

fincsanindzsa 2013.11.01. 15:14:42

@mendson: Ahany haz annyi szokas. Nekem ez egy bevalt recept, amit gyerekkorom ota szeretek. Ha valakinel a Te verziod megkostolom es izlik, akkor azonnal elkernem a receptet probafozesre.

Bayanist (törölt) 2014.03.23. 19:48:05

Biztosan finom, otthon anyuka ilyesmit csinált, jó. De ebből a receptből a vadas lényege hiányzik. De ezért nem haragudhatunk egy olyan szerzőre, aki fehérrépának hívja a petrezselyemgyökeret.

fincsanindzsa 2014.03.23. 19:55:46

@Bayanist: Kedves hozzaszolo! Kivancsiva tettel, hogy szerinted mi a vadas lenyege? Btw: meg a wikipedia szerint is a petrezselyemgyoker = feherrepa :)

Bayanist (törölt) 2014.03.23. 20:04:16

Ja hát ha a wikipedia is azt írja, akkor biztos úgy van... A vadas lényegét illetően mendson jó nyomon jár, te meg olvass utána, nem én vagyok a gasztroblogger.

Sólyom Tomi 2014.03.23. 20:32:32

@fincsanindzsa: Azt elárulod, hogy amiután kiveszed belőle a zellert, mit csinálsz vele? Nagyon fájna a szívem, ha kidobnád...

tomcat 2014.03.23. 20:34:15

Ez nem vadas, hanem főtt marhahús répamártásban. Attól persze még lehet hogy ízlik a t. bloggernek.

fincsanindzsa 2014.03.23. 20:39:37

Kedves Szakertok! A kedvetekert utana olvastam es szamtalan ilyen es masmilyen receptet is talalt. Mimdenki kivaloan ert a fikazashoz, jo magyar szokas szerint.

fincsanindzsa 2014.03.23. 20:40:40

@Sólyom Tomi: Tomi! Sajnos most teljesen kiabranditalak, de a kukaban vegzi a zeller :(

tomcat 2014.03.23. 21:00:05

@fincsanindzsa: Ne vedd fikázásnak, rengeteg téves recept kering a neten.
Ha teheted, inkább mérlegeld az érveket. A vadas mártás egyik lényeges ízfokozója a karamellizált cukor, tehát nem ízesítőként kell utólag kristálycukrot hozzáadni, hanem eleve ezzel célszerű indítani mielőtt a hússal együtt párolt zöldségeket hozzáadod a mártás alaphoz.
A kulcs a Maillard-reakció, ez adja a zsemlegombócnak is azt a kis pluszt.
És ezért nem hagymán kell pirítani a marhát (nem pirítottad amúgy, hanem pároltad).
Próbáld meg egyszer felcserélni a sorrendet: először pirítod a marhát, amíg színt kap, aztán adod csak hozzá a hagymát és kezded párolni.
A pácolás is egy olyan opció, amit érdemes lehet megfontolnod.

fincsanindzsa 2014.03.23. 21:09:33

@tomcat: Ha van egy jo recepted erre, akkor legkozelebb szivesen kiprobalom. Lehet h ez nem az igazi vadas, bar ezt nem is igy tuntettem fel. Csak tudod neha roppant bosszanto a sok okoskodo. A kivetel erositi a szabalyt az esetedben, hiszen kevesen "piszkalodnak" epito jelleggel. Mivel ezt a receptet meg otthonrol hoztam, es nagyon szeretem, bevallom oszinten eszembe sem jutott korbenezni a neten. Es ez talan pont azert nem tortent meg mert osztom a neten szereplo sok-sok nem jo recept gondolatod.

tomcat 2014.03.23. 21:10:05

@fincsanindzsa: A zellert kidobni is hiba. Azt jelenti, hogy az elején túl sok zellert adtál hozzá. Nézd át a receptedben a mennyiségeket, lehet nem fél, hanem negyed zeller is elég volna. A répa-petrezselyemgyökér-zeller arányt kell eltalálnod.

tomcat 2014.03.23. 21:25:32

@fincsanindzsa: Hát, én mondjuk onnan indítanék, hogy nem szeletelem a marhát, hanem egyben körbepirítom (eretnekség) sertészsíron a koncot és aztán mehet tovább a buli lassú főzéssel több órán át. Szóval teljesen eltérő koncepció. :)
A többit leírtam fentebb. Csak pár lépést kell felcserélned ügyelve a karamellizálásra, egész más lesz az eredmény.

fincsanindzsa 2014.03.23. 21:27:48

@tomcat: tetszik az otleted. Azonban a zellert nem szeretem es csak izfokozonak hasznalom, ezt vegzi a kukaban.

hungarisztan 2014.03.23. 21:28:08

+1 szavazat arra, hogy a vadasmarha lényege a pár napos pácolás.

Nem véletlen, hogy étteremben nagyon sok helyen lutri vadast rendelni, mert nem pepecselnek vele napokat. Ahol hajtás van, és csak az a lényeg, hogy valamivel etessék a népet, ott erre nincs idő/szándék, jönnek helyette ezek a gyorsított répamártások.
Amelyek szintén lehetnek finomak, de megtévesztő őket vadasnak nevezni.

(Persze, ahány ház annyi szokás, és ahány ház, annyi mindent hívhat elméletileg vadasnak – no de ha ezt a logikát így végigvisszük, akkor oda jutunk, hogy akár a somlói galuskát is nevezhetjük vadasnak, illetve a vadast is nevezhetjük túrós csuszának...)

fincsanindzsa 2014.03.23. 21:30:09

@hungarisztan: meredek, de jo a hasonlat es sajnalatosan igaz is :)

Sólyom Tomi 2014.03.23. 21:34:31

@fincsanindzsa: Nézd, hát ahogy te szereted... Én előbb dobnám ki a felsálat, mint a zellert, de hát én nagy zeller-fan vagyok, az ízlések meg eltérnek ;)

Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu 2014.03.23. 21:44:11

@fincsanindzsa: Ne húzd fel magad ezeken a trollokon, a többség még életében sem készített semmit, de bírálni, azt nagyon tudnak. Nálam is a fehérrépa vs. gyökér vita volt a múltkor porondon - és nem értették meg, hogy nálunk ennek a zöldségnek ez a neve. Szépet főztél, gratula. :-)

tomcat 2014.03.23. 22:19:03

@Húsimádó: Visszaolvastam, én itt nem láttam trollkodást.
A hozzászólásod emlékeztet kicsit a szőke kóla-barna kóla vitára.
Tudtad, hogy a sárgarépa (karotta) jelenleg közismert színe egy holland termesztő tisztelgése volt a holland királyi család előtt és ugyanebből a biológiailag levezethető ágból létezik a fehértől egész a cékla színig mindenféle változat?
A petrezselyemgyökér viszont nem tartozik közéjük.
Értem én, hogy fehérrépa - a citromos fanta meg a szőke kóla.
Ezúttal pont te trollkodtál bele egy nem ezzel összefüggő társalgásba.

2014.03.23. 22:30:16

@tomcat: Te dirket vagy se*glyuk vagy ezt valahol tanítják?

Figyelj gyermek ember:
1. A neved már alapvető baromacút sejtet.
2. A receptek olyan dolgok, amikkel veszekedni ősi román szokás.
3. A fehérrépa és a petrezselyem gyökér az pontosan ugyanaz, az hogy pár hozzád hasonló nyelvtannáci ezen rinyál, az kb a gyökérség legalja.
4. Az hogy mi a vadas, vam mi a nem vadas, az nem azt jelenti hogy miben van vadhús te agyon művelt h*lyegyerek. A vadasan elkészített dolog azt takarja, hogy van benne babér, borókabgyó, bors, petrezselyem és zöldség. Tudod te barom, mint a pl bakonyi, az mindig lecsós. A vadas is ilyen, amiben ezek a fűszerek megvannak, ill ezek az alapja az vadas.
5. Ha a sárgarépát karotta-nak mered hívni, akkor azt kívánom hogy valami borzalom történjen veled!

Ja, nem kell válaszolnod így is sikerült már elég nagy parasztot csinálnod magadból te semmittudó idióta!

2014.03.23. 22:30:59

@tomcat: Ja!!!
6. A szőke kóla az narancsos te sültf*sz!

tomcat 2014.03.23. 22:38:36

@Hivatásos beszólóművész: Pazar! Van korlátlan ISDN-ed? Lányok hívjatok! :))
süti beállítások módosítása