Ez az egy rossz van a blogolásban, hogy szinte kétszer ugyanazt nem eheted, mert mindig valami újdonsággal kell előrukkolni. De most nem foglalkoztam ezzel, sőt azzal sem, hogy ez a poszt már egyszer volt kint. Hátha valaki más is kedvet kap egy kiadós vadas készítéséhez. Ha valakinek nem tetszik a recept, akkor válogasson a többi lehetőség közül, hisz semmi sem kötelező :)
Hozzávalók
Húshoz
90dkg marhahús (preferáltan marhafelsál)
50 dkg répa
30 dkg fehérrépa
fél zeller
2 gerezd fokhagyma
3 fej vöröshagyma
babérlevél
kis pohár tejföl
1ek mustár
kis cukor
olaj
őrölt bors
Zsemlegombóchoz:
25dkg liszt
2 zsemle
1 tojás
víz
só
(petrezselyem, vöröshagyma)
A vöröshagymát vágjuk apró kockákra, és dinszteljük meg. A húst szeleteljük szép vékonyra, majd süssük meg egy kicsit mindkét oldalát a hagymán. Sót, borsot és babérlevelet adjunk hozzá, majd öntsük fel vízzel, hogy párolódjon a hús. Karikázzuk fel a megtisztított sárga- és fehérrépát, zúzzunk bele fokhagymát is, valamint az egész zellert is tegyük bele. Öntsük rá még vizet, ha szükséges, hogy teljesen ellepje a húst és a zöldségeket. Kb. 1.5-2 órán keresztül hagyjuk párolódni, amíg a hús teljesen megpuhul.
Ha a hús megfőtt, szedjük ki. A zöldségeket turmixoljuk össze. Ne felejtsük el kiszedni belőle a zellert. Ízesítsük egy kicsit: cukrozzuk meg, tegyünk hozzá mustrát és egy kis pohár tejfölt. Ha nem elég ízes, sózzuk és borsozzuk még egyszer. Alaposan dolgozzuk el a tejfölt, ne legyen csomós.
A zsemlét kockázzuk fel és pirítsuk meg. Ha szeretjük a hagymát, nagyon apróra kockázzuk fel és dinszteljük meg egy kevés olajon. Vágjunk fel petrezselymet is. És adjuk a vöröshagymához. Majd ha a hagyma üvegesre párolódott, és a zsemlekockák is ütemesen pirulnak, akkor öntsük a zsemlekockákhoz.
Közben a hozzávalókból készítsünk nokedli tésztát, majd keverjük össze a zsemlekockákkal. Forraljunk egy nagy lábosban vizet, majd ha forr, 3 nagy csipet sóval ízesítsük a vizet. Formáljunk gombócokat a masszából, és dobjuk a vízbe. Főzzük addig, amíg fel nem jön a víz tetejére. Utána merjük ki a vízből.