Fincsa-nindzsa

Sárgaborsófőzelék

2014. július 02. - fincsanindzsa


A finom kis „betonfőzelék” még az általánosban volt nagy kedvenc. A lényege az volt, hogy olyan sűrű legyen, hogy ha kihűlt, álljon meg benne a kanál is. Valahogy a lencse, borsó, valamint a sárgaborsóból készült főzelékeknél számomra az a legfontosabb, hogy jó sűrű legyen az állaga. De természetesen ízlések és pofonok, így készíthetitek jóval levesebb állagúra is. A férjem rakott bele még egy csavart, és azóta csak erre esküszöm. Nem sima vizet használok, hanem olyat, amibe korábban a csülköt főztem. Díjnyertes!

Hozzávalók (3-4 személy részére)

kb. 20-40dkg csülök
250g sárgaborsó
víz

fokhagyma
babérlevél
egész feketebors
egy fej vöröshagyma

rántáshoz:

olaj
2-5ek. liszt

 

A csülköt tegyük fel főzni, amely levébe tegyünk egy közepes fej pucolt vöröshagymát, 2 gerezd fokhagymát, babérlevelet, egész feketeborsot és ebben főzzük puhára a csülköt. A sárgaborsót közben megmossuk, megtisztítjuk, majd vízben áztatjuk.

A csülök kiszedjük a vízből, a megfőtt zöldségekkel együtt, majd a sárgaborsóra kétszer annyi „csülkösvizet” öntünk, mint maga a sárgaborsó. Erre azért van szükség, mert részben a borsó magába szívja a vizet, és a csülöklé sokkal füstösebb ízt ad a főzeléknek.

Amikor a borsó szinte már teljesen megpuhult, készítsük el a rántást. Itt van játékterünk, mennyire is szeretnénk sűrűre készíteni.

A rántást először 3 kanál liszttel kezdem, amihez egy kevés olajat öntünk és megpirítunk; egy gerezd fokhagymát is nyomhatunk bele nyugodtan. Elméletileg kell hozzá adni vizet, de én ehhez a főzelék levét szoktam felhasználni. Méghozzá kanalanként adagolom a liszthez, és szilikonos habverővel csomómentesre keverem. Addig kanalazom hozzá a rántáshoz, amíg híg nem lesz. A rántást visszaöntöm a főzelékhez. Ha szükséges még sűríteni, akkor egy-két kanalanként készítsük csak, nehogy túlzásba essünk. Nekem most 5 kanál lisztre volt hozzá szükség, hogy a megfelelő sűrűséget elérjem.

Ha túl sűrű lett, akkor egy kis tejföllel még javíthatunk az állagán. Ha nem érezzük elég sósnak, a végén korrigáljunk.

Természetesen a korábban megfőzött csülökkel tálaljuk.

1_58.JPG

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr415281696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása