Egy fantasztikus könyvet vettem néhány hónappal ezelőtt, és számtalan receptet készítettem már belőle. Ugyan néhány receptben mennyiségileg bele kellett nyúlnom, mert irreális párosítások voltak összességében. Ez a könyv nem más, mint Neil Perry Jót enni, jól lenni című szakácskönyve. Régen csináltam már tésztafélét, de az elmúlt időszakban ellenállhatatlan vágyat éreztem a tészta-péksüti-szendvics triumvirátus iránt, így valahogy csillapítanom kellett az étvágyam.
Hozzávalók (20x30-as jénaihoz)
kb. 250g-os lasagne tészta
25-30dkg mozarella
10-15dkg reszelt parmezán (lehet kevesebb is, de én hedonista vagyok)
Raguhoz:
15dkg marhahús
15dkg sertéshús
1 fej vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
olivaolaj
só, bors
1ek. liszt
csipetnyi kristálycukor
500ml paradicsompüré
1 konzerv hámozott, kockázott paradicsom
bazsalikomlevél
Besamel mártáshoz:
50g sózatlan vaj
2ek liszt
4dl tej
só, bors
Az olivaolajat hevítsük fel, és dinszteljük meg az apróra vágott vöröshagymát és az összezúzott fokhagymát. Dobjuk rá a húst, sózzuk, borsozzuk meg és pirítsuk fehérre, hintsük meg liszttel és forgassuk össze. Öntsük rá a paradicsompürét és a konzerv kockázott paradicsomot, majd forraljuk fel. Ha szükséges még ízesítsük még sóval és borssal. Addig főzzük, amíg besűrűsödik. Mikor majdnem elkészül, tépkedjünk bele egy jó nagy marék bazsalikomlevelet.
Közben készítsük el a besamel mártást: a vajat olvasszuk fel, keverjük hozzá a lisztet, valamint a tejet, sót és borsot, majd folyamatos kevergetés mellett főzzük egészen odáig, amíg be nem sűrűsödik.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
A jénaiba pedig kezdjük el rétegezni a hozzávalókat: ragu – tészta – ragu – sajt – tészta – besamel - tészta és ezt addig folytassuk, amíg a hozzávalók mennyisége engedi. A tetejét besamel és sajt kombóval zárjuk (a záró akkord ne a mozarella, hanem a parmezán legyen). Várhatóan két réteg besamel kerül bele. Én először kicsit több besamelt használtam, ebből három réget jött ki, de inkább csökkentettem a mennyiséget, mert nem szükséges ennyit beletenni.
Kb. 20-25 perc alatt süssük ropogósra. A grill-fokozatot is bevethetjük ennek érdekében.
Nagyon finomra sikeredett, de azért ettem már finomabbat is.